NieuwsTrump en Twitter

Voor het eerst laat Twitter president Trump niet wegkomen met tweets

Jarenlang had de president vrij spel op zijn favoriete sociale medium Twitter. Tot nu. Twitter besloot linkjes onder Trumps tweets over verkiezingen te plaatsen. Het plaatst het netwerk in een lastig parket.

President Donald Trump mocht altijd zijn gang gaan op zijn favoriete platform, nu krijgt hij (een beetje) tegengas. Beeld AFP
President Donald Trump mocht altijd zijn gang gaan op zijn favoriete platform, nu krijgt hij (een beetje) tegengas.Beeld AFP

‘De VS kunnen geen volledige verkiezing per post houden. Het wordt de grootste verkiezingsfraude in de historie.’ Aldus een van de tweets van Trump, afgelopen dinsdag. Volgens de president zullen postbussen worden leeggeroofd en stembiljetten worden vervalst. De president richt zich hierbij op de gouverneur van Californië, die volgens hem stembiljetten rondstuurt, waarna ‘professionals’ mensen instrueren op welke kandidaat ze moeten stemmen.

Twitter plaatste onder de tweets een opvallende link achter een uitroepteken: lees hier de feiten over stemmen per post. Wie erop klikt, komt op een pagina waarop het platform stelt dat de claims van Trump ‘ongefundeerd’ zijn en het de geïnteresseerde lezer wijst op factchecks van diverse media.

Het is een opvallende gebeurtenis, want Trump kon tot nu toe op Twitter zijn gang gaan zonder linkjes naar factchecks. Onlangs nog plaatste de president een aantal veel controversiëlere berichten op zijn favoriete platform.

Hij richtte zijn pijlen op televisiepresentator en oud-senator Joe Scarborough, met wie hij een langdurige vete heeft. In een serie tweets haalde Trump een oude complottheorie naar boven: ‘psycho’ Scarborough zou negentien jaar geleden zijn toenmalige assistente om het leven hebben gebracht nadat ze een affaire hadden. Daarvoor is geen bewijs gevonden. De vrouw had last van hartfalen en is een natuurlijke dood gestorven.

De weduwnaar van de overleden vrouw schreef een brief aan Twitters hoogste baas Jack Dorsey met het dringende verzoek de voor hem bijzonder pijnlijke berichten van Trump te verwijderen. ‘Haar overlijden is de pijnlijkste gebeurtenis uit mijn 52-jarige leven en blijft haar ouders en zus kwellen.’ De weduwnaar schrijft dat hij haar nagedachtenis wil beschermen.

Huisregels

Tevergeefs: volgens Twitter schenden deze tweets de huisregels niet. De berichten over de verkiezingen doen dat, alhoewel ze minder pijnlijk zijn, wel. In zijn regels heeft Twitter namelijk een specifieke paragraaf over verkiezingen opgenomen: ‘U mag Twitter niet gebruiken om verkiezingen te manipuleren.’ Hieronder vallen ook berichten die ‘mensen kunnen misleiden over wanneer, waar of hoe te stemmen.’

Alexander Pleijter, factcheckexpert van de Universiteit Leiden, noemt de zet van Twitter desondanks ‘verrassend’: ‘Twitter worstelt net als Facebook enorm met zijn rol. Ze worden gedwongen meer verantwoordelijkheid te nemen, maar zijn tegelijk enorm huiverig voor te hard ingrijpen en beschuldigingen van censuur.’

‘Klein tikje van de juf’

Dat laatste is precies wat Trump nu Twitter voor de voeten werpt. Met de toevoeging dat hij ‘dit niet laat gebeuren’. Het illustreert de spagaat waar Jack Dorsey van Twitter zich in bevindt. Trump heeft zijn netwerk (weer) relevant gemaakt met zijn tientallen tweets per dag.

‘Trump is de grootste ster van Twitter’, zegt José van Dijck, universiteitshoogleraar digitale samenleving en mediacultuur aan de Universiteit Utrecht. ‘Ze hebben elkaar hard nodig. Maar nu is Trump net te ver gegaan.’ Van Dijck betitelt de maatregel van Twitter als ‘een klein tikje van een heel voorzichtige juf’.

Overigens is Twitter strenger voor politici die in de ogen van het platform berichten plaatsen die een daadwerkelijk gevaar voor de gezondheid zijn. Zo verwijderde het netwerk tweets van de de Braziliaanse en Venezolaanse presidenten Jair Bolsonaro en Nicolás Maduro over onbewezen medicijnen tegen corona.

Maar Trump geniet meer vrijheid op Twitter, concludeert The New York Times. Datzelfde geldt voor Facebook, ziet Van Dijck: ‘Twitter en Facebook meten met twee maten. Trump mocht gewoon op Facebook suggereren dat de inname van hydroxychloroquine wel eens zou kunnen helpen tegen corona. Omdat hij het niet letterlijk aanprees, bleef hij net binnen de regels van het sociale netwerk. Trump is te belangrijk voor Twitter en Facebook.’

En dat tikje? Daar zal Trump niet wakker van liggen, denkt Van Dijck. ‘Het gaat hem om het torpederen van het publieke vertrouwen. Niet om de waarheid.’ De reactie van Trump was voorspelbaar. Hij beschuldigde Twitter van het beperken van de vrijheid van meningsuiting. En dreigde uit de losse pols met stevig ingrijpen: ‘Big action to follow’.

Januari 2019: Twitter-baas Jack Dorsey zegt in een interview met The Huffington Post dat hij het belangrijk vindt dat politici op zijn netwerk kunnen laten zien hoe ze denken.

Juni 2019: Twitter kondigt aan dat het de berichten van belangrijke politici zal voorzien van een waarschuwingslabel als ze de regels over ‘intimidatie of misbruik’ overschrijden.

Oktober 2019: Twitter maakt een einde aan politieke advertenties. Hiermee reageert Twitter op de soepelere benadering van Facebook, dat politieke advertenties wel toestaat.

Meer over Facebook, Twitter en de bestrijding van nepnieuws:

Twitter, Facebook en Google beloofden een offensief tegen nepnieuws − wat komt daarvan terecht?

Facebooks strijd tegen nepnieuws: ‘Je merkt dat ze worstelen met hun rol.

Politieke advertenties toestaan of verbieden: Twitter en Facebook kiezen een totaal verschillende koers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden