'Voor het eerst krijgen slachtoffers het woord'

DEN HAAG (ANP) - Voor het eerst in de geschiedenis van de internationale strafrechtspleging mogen de slachtoffers van oorlogsmisdaden het woord voeren voor het Internationaal Strafhof (ICC). Dit memoreerde de Belgische advocaat Luc Walleyn donderdag tijdens de eerste ICC-bevestigingszitting.

Hij hield een openingspleidooi namens drie (voormalige) Congolese kindsoldaten of hun familieleden of nabestaanden. De Brusselse jurist schetste hoe de slachtoffers bij het Joegoslavië- en het Rwanda-Tribunaal en bij de militaire tribunalen van Neurenberg en Tokio na de Tweede Wereldoorlog afwezig zijn of waren, of slechts een rol hebben gekregen als getuigen van de aanklagers.

Walleyn schetste het leed van kindsoldaten in de Democratische Republiek Congo (RDC) die, ver weg van hun ouders, in de jungle leefden in dagelijkse angst. Zij werden zelf gedood of zagen hun vrienden sterven. Om de angst te overwinnen werden de kindsoldaten gedrogeerd door hun ontvoerders.

Sommige kindsoldaten werden vrijgelaten of bevrijd. De ouders waren dan soms amper in staat hun kinderen te herkennen, die waren omgevormd tot vechtmachines. Vrijgelaten kindsoldaten moeten worden opnieuw opgevoed. Sommigen slapen slecht, hebben nachtmerries. Er is sprake van de vernietiging van duizenden jonge levens, aldus Walleyn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden