Voor het eerst gedronken, meteen voor de rechter

De allereerste aangeklaagde van 2010 is 19 jaar, en hij schaamt zich...

ROTTERDAM Negentien zijn ze, drie van de vier jongens die op zaterdagmiddag in Rotterdam voor de supersnelrechter moeten verschijnen. Tijdens de jaarwisseling waren ze – net als het gros van hun leeftijdgenoten – dronken. Of ten minste aangeschoten.

Mohammed staat dankzij de ijver van het Rotterdamse Openbaar Ministerie als allereerste Nederlander in 2010 voor de rechter. In de andere grote steden wordt vandaag begonnen met het versneld berechten van verdachten van geweldplegingen en bedreigingen rond Oud en Nieuw, maar Rotterdam heeft er een speciale weekeindezitting aan gewijd.

Voordeel daarvan is dat Mohammed direct weet waar hij aan toe is, en maandag gewoon weer naar school kan. Hij sloopte op oudejaarsnacht samen met een vriend een beveiligingscamera en een ruit, werd betrapt, en heeft daarop bijna drie dagen vast gezeten.

Mohammed schaamt zich, vertelt hij de rechtbank. Het was de eerste keer dat hij had gedronken. Toen zijn vriend de camera sloopte, wilde hij ook meedoen.

Nummer twee, Marko, kreeg heftige woorden met zijn beste vriend en vervolgens met toesnellende bewakers. Hij zou volgens het OM hebben gedreigd de beveiligers ‘dood te maken’.

Tarik, die zijn vinger opsteekt als hij iets wil zeggen, probeerde naar eigen zeggen een vechtpartij te voorkomen maar werd hardhandig in de boeien geslagen door toegesnelde agenten. Hij was aangeschoten van de wodka-Red Bull en gebruikte bij de aanhouding volgens zijn advocaat ‘onhandige’ en ‘ondiplomatieke’ taal.

Onduidelijk is of Sebastiaan, met 24 de oudste van de vier verdachten, ook dronken was. Volgens diverse verklaringen gooide hij in de nacht van 1 januari een zwaar stuk vuurwerk naar de ME. Hij rende weg maar werd enkele tellen later opgepakt.

In telkens een half uur beoordeelt de rechter de zaken. Dat is de standaardprocedure in het supersnelrecht, dat in de grote steden al enkele jaren wordt toegepast tegen vandalen, relschoppers en plegers van eenvoudige delicten.

Het gaat in Rotterdam om meer dan het snel afhandelen van relletjes. De stad heeft het zwaar te verduren gehad, zegt de officier van justitie. De daders moeten op de blaren zitten. Oud en Nieuw moet een feest zijn, en geen vrijbrief voor rotzooitrappers.

Vandaar dat de strafeisen extra zwaar uitpakken. De jongens horen taakstraffen van 100 uur, voorwaardelijke gevangenisstraffen, huisarrest bij de volgende jaarwisseling en schadevergoeding tegen zich eisen. De vuurwerk gooiende Sebastiaan, die al twee keer eerder is veroordeeld wegens brandstichting, moet volgens de officier het hardst worden gestraft.

Ondanks de grote woorden van het OM vallen de vonnissen aanzienlijk milder uit. Mohammed en Tarik krijgen allebei een taakstraf van 50 uur, en moeten de volgende Oud en Nieuw binnen blijven. Sebastiaan krijgt twee maanden cel.

De zaak van Marko, die werkt aan een topsportcarrière en maandag naar school en naar trainen moet, wordt doorverwezen naar de gewone rechtbank. Hij ontkent te hebben gedreigd. Nu moeten zijn vrienden worden gehoord.

De advocaten zijn niet onverdeeld gelukkig met het supersnelrecht. Er is weliswaar snel duidelijkheid, maar de dossiers roepen vaak vragen op. ‘Je zou willen dat er beter was uitgezocht wat er tussen de politie en mijn cliënt is voorgevallen,’ zegt Jean-Louis le Cocq d’Armandville, de advocaat van Tarik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.