Voor Goedkoop is een volleybalwedstrijd vooral plezier

PRAAT BERT GOEDKOOP niet aan dat hij vierde of vijfde keuze zou zijn geweest voor de positie van bondscoach der nationale volleyballers....

John Volkers

In 1996 was de Amsterdammer al de voornaamste kandidaat. Top Volleybal Nederland wilde hem, de coach die zijn kwaliteit bewezen had met een Europese titel bij de vrouwen, overhevelen naar de mannen. Goedkoop, sinds '93 aan de helmstok bij de vrouwen, weigerde het voorstel. Hij kon naar het voorbeeld van Arie Selinger aan de slag met een jonge vrouwenploeg die zich deels uit de competitie had teruggetrokken. Dat idee viel in geen enkel opzicht te weerstaan.

Goedkoop was een van de grondleggers van het Bankras-model dat in de jaren tachtig school maakte in de Nederlandse sport. Na de Olympische Spelen van Seoul (1988) en zijn 213de interland werd de voormalige pionier trainer-coach. Bij zijn club Martinus trainde hij 'dames 2 tot heren 16.' 'Dat was weliswaar geen topsport, maar de schoorsteen moest nu eenmaal wel roken', verklaarde hij ooit.

De CIOS'er zegt een clubmens te zijn. Hij was Martiniaan voor het leven; nu zegt hij zich een echte TVN'er te voelen, de club die sinds 1995 de organisatie van de nationale volleybalteams ter hand heeft genomen. Begin '98 moest hij 'zijn club' tijdelijk verlaten na een affaire over relatie- en voedingsproblemen. Goedkoop, met zijn harde uitstraling dominant en arrogant genoemd, vond dat hem niets te verwijten viel.

Een jaar later was hij alweer terug bij zijn TVN, nu als jeugdop leider. Met het SSS-plan, een nationaal jeugdteam onder clubvlag in de eerste divisie, had hij weinig succes. Toen de rug niet meer wilde voor de demonstratie bij 'praatje, plaatje, daadje', had een vertrek naar het buitenland gepast.

De verleidingen van die Italiaanse aanbieding negeerde hij echter graag voor een job bij zijn eigen TVN. Het moet daar in mei, bij de start van het internationale seizoen (World League en Europees kampioenschap), een groot feest worden. Dat zal een ander feest zijn dan het bal dat hij in zijn jongste coachjaren bij het Belgische Maaseik beleefde. Dat culmineerde in uitbundig stapgedrag na de behaalde overwinning.

Goedkoop was toen al de man van veel trainen. Bij Maaseik was het twintig uur per week in de zaal, bij de nationale vrouwen dertig uur. De nieuwe bondscoach staat bekend om zijn bikkelharde aanpak. Hij is in staat rücksichtslos spelers op te jagen. De later afgekeurde Jerine Fleurke hield haar kapotte rug voor rekening van Goedkoop die nu zelf met versleten wervels kampt.

Hoewel zijn gezicht het niet verraadt, moet de wedstrijd vooral plezier zijn. Hij houdt van let's play ball, de Amerikaanse opvatting. Uit 1991: 'Je mag in een wedstrijd niet in een tactisch keurslijf zitten. Dat is voor maandag op de training. De wedstrijd moet plezier geven.'

In de toekomst van het Nederlands volleybal gelooft hij heilig. De lange jongens in de straat zijn voor hem de garantie dat Nederland nog lang topteams kan voortbrengen. Handhaving binnen de topzes van de wereld is zijn opdracht. Goedkoop is er niet bang voor. Met zijn vierjarig contract wil hij al op het eerstkomende EK, in september, al afgerekend worden. Amsterdamse bluf heeft Friese nuchterheid vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden