Voor Feyenoord dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te gaan

Van onze verslaggeverRobèrt Misset

eredivisie


roda jc3 feyenoord0

kerkrade - Het moet voor Martin van Geel een mentale spagaat zijn geweest dat zijn huidige werkgever Roda JC de inhaalrace van zijn nieuwe club Feyenoord abrupt beëindigde. Na de 3-0-zege voor Roda weet de 50-jarige technisch directeur dat hij volgend seizoen in De Kuip evenals drie jaar geleden in het Parkstad Stadion op nul kan beginnen.


Wijselijk had Van Geel zondag de media gemeden in de wetenschap dat hij onmogelijk neutraal kon zijn. Vorige week had hij het duel Feyenoord - NAC uitgerekend in de skybox naast zijn toekomstige collega Eric Gudde gevolgd. Van Geel zag zich gedwongen op de website van Roda JC te verklaren dat hij niet had gejuicht voor de verlossende treffer van Feyenoord. 'Ik moest me plotseling verweren tegen leugens.'


Of Van Geel nu drie keer had gejuicht voor Roda JC? 'Hij heeft zelfs gelachen', schertste Roda-coach Harm van Veldhoven. 'Ach jongens, allemaal flauwekul. Of het nu handig was of niet dat hij een week voor de wedstrijd tegen Feyenoord naar De Kuip kwam, doet wat mij betreft niet ter zake. Martin heeft fantastisch werk verricht bij Roda. Daar mag best wat meer respect voor worden getoond.'


De directie van Feyenoord zat eveneens in zijn maag met het breed uitgemeten bezoek van de opvolger van de ontslagen Leo Beenhakker. Maar trainer Mario Been sprak van een storm in een glas water. 'Van Geel is komen kijken bij de club waar hij volgend seizoen werkt, maar krijgt bij Roda JC zijn salaris. Ik zie het probleem niet.'


Het was op zijn minst naïef van Van Geel om te denken dat hij een week voor het beladen treffen met Feyenoord ongestoord zijn volgende club kon bezoeken. En zelfs als de aanstaande directeur alleen van binnen had gejuicht voor Feyenoord bracht zijn prominente aanwezigheid in De Kuip hem én Roda JC in verlegenheid.


Het valse sentiment had ook de supporters van Roda JC niet onberoerd gelaten. 'Van Geel, neem je rotzooi mee', zong de harde kern, pesterig, alsof hij al in dienst was van Feyenoord. De technisch directeur van Roda JC meende te hebben gehoord dat niet hij, maar Mario Been op de korrel was genomen. En het spandoek met daarop de weinig vleiende tekst 'Van Geel is een kakkerlak' had hij niet gezien.


Een uur na de zege op Feyenoord biechtte Van Geel op dat hij zijn tripje naar Rotterdam-Zuid betreurde. 'Ik had nooit naar Feyenoord - NAC moeten gaan, omdat mijn bezoek altijd verkeerd kon worden uitgelegd.'


Zo moest Van Geel zich verweren tegen de suggestie dat hij met Feyenoord straks goedkoop komt winkelen bij Roda JC. 'Ik zal voor Feyenoord geen transfervrije Roda-spelers naar de Kuip halen', beloofde Van Geel. Maar zou hij de traptechniek van Hadouir toch geen meerwaarde vinden voor Feyenoord?


De midenvelder van Roda kan straks voor niets weg en zette zichzelf in de etalage met een sublieme vrije trap, waarop hij het patent heeft. Er ging een knullige handsbal van de weer als rechtsback spelende Leerdam aan vooraf. Vlak onder de lat verdween de bal achter Feyenoord-keeper Mulder, die twee weken na de dood van zijn vader weer in het doel terugkeerde.


Het rouwproces was nog lang niet voltooid, vertelde Mulder. Zijn knappe reflex na de strafschop van Junker voelde als een teken van hoop. Maar 30 seconden later werd Mulder alsnog geklopt, toen de spits van Roda JC bij de corner over het hoofd werd gezien. Vlak voor tijd werd Mulder nog eens gepasseerd door een teamgenoot. Biseswar viel alleen op door zijn eigen doelpunt. Een fraaie schuiver, dat wel: 3-0.


Directeur Van Geel kon na rust opnieuw constateren dat hem in De Kuip een loodzware opgave wacht. Hij kan zijn draaiboek uit Kerkrade er meteen op naslaan. Bij Roda JC trof Van Geel bij zijn komst in 2008 een nagenoeg failliete boedel. Tot een FC Limburg kwam het niet, omdat de fusie met Fortuna Sittard op het laatste moment werd verijdeld.


Maar als Roda in mei 2009 de strafschoppenserie tegen Cambuur zou hebben verloren, had degradatie naar de eerste divisie het einde van de club betekend. De metamorfose van Roda met Van Geel als grote animator mag dan ook opmerkelijk worden genoemd. De ploeg van Van Veldhoven sprankelde tegen Feyenoord allerminst, maar kan zich nagenoeg gaan opmaken voor de play-offs om Europees voetbal.


Die strohalm dacht Feyenoord nog te kunnen grijpen. Maar een toch al rampzalig verlopen seizoen lijkt na de eerste nederlaag in Kerkrade sinds 2001 als een nachtkaars uit te gaan. Roda JC is als nummer 7 niet meer in te halen voor Feyenoord en de kloof met de nummer 8, FC Utrecht, bleef zeven punten.


'Normaal gesproken is het voorbij', aldus libero Ron Vlaar. 'Maar vergeet niet dat we een maand geleden nog naar beneden keken. We misten de kwaliteit om Roda in de tweede helft nog te verontrusten.'


De nieuwe technisch directeur wist al dat er niets te juichen valt in De Kuip.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden