Voor Fawzia's dochtersBrusse met heimweeWarme regenZigeunerkindSprookjeshuwelijk

Na een turbulent leven woont acteur Kees Brusse (1925) tegenwoordig bij zijn jongste vrouw Joan in Australië. Nog regelmatig wordt hij gekweld door heimwee naar het land waar hij beroemd werd. Herinneringen is zijn autobiografie, volgens de auteur tevens te beschouwen als 'ovatie aan het leven'.


Aspekt; € 19,95


De meeste nucleaire neerslag na de ramp in Tsjernobyl op 26 april 1986 viel niet in Oekraïne maar in het aangrenzende Wit-Rusland. Wit-Russische kinderen speelden dat voorjaar volop buiten in de warme regen. In De generatorgeneratie spreekt Franka Hummels met de kleine kinderen van toen.


Contact; € 19,95


De Britse Mickey Walsh werd geboren in een familie van Roma en raakte zich al vroeg bewust van zijn - in zijn milieu onacceptabele - homoseksualiteit. Op zijn vijftiende vluchtte hij. Zijn levensverhaal heet Zigeunerkind. Het origineel was wekenlang het best verkochte boek van Groot-Brittannië. 'Een revelatie. Ik zal het nooit vergeten', aldus Stephen Fry.


Lannoo; € 17,95


Op 29 april is het zover: prins William en Kate Middleton gaan elkaar na acht jaar vaste verkering het ja-woord geven. Net als dertig jaar geleden in de aanloop naar het huwelijk van Charles en Diana is dat voor royalty-minnend Groot-Brittannië een reden voor zwelgen. In William en Kate beschrijft de Britse royaltywatcher Robert Jobson 'het liefdesverhaal van de eeuw'.


Manteau; € 14,95


'Lieve Shuhra en Shaharzad, Toen ik klein was, kende ik de woorden oorlog, raket, gewonden, moorden en verkrachting niet. Woorden die helaas alle kinderen tegenwoordig kennen.' De vooruitstrevende Afghaanse politica Fawzia Koofi ging als enige vrouw in haar familie naar school. Haar vader werd wegens zijn politieke activiteiten vermoord door de Moejahedin, haar man overleed na te zijn gefolterd door de Taliban. Haar politieke carrière ziet Koofi als een voortzetting van hun missie. Brieven aan mijn dochters schreef ze voor het geval het met haar niet anders afloopt als met haar vader en man. 'Jullie opleiding is het allerbelangrijkste. Wees nergens bang voor.'


Balans; € 19,95


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden