Voor fans

Dat er fans zijn die in een handtekening handel zien, verwachten beroemdheden vast wel als ze een foto van zichzelf signeren....

Mieke Zijlmans

Maar kennelijk is niet iedereen even belangrijk in fanclub-land, want er is een opmerkelijke rangorde in de prijsstelling. Zo hangt Iman, de dame van David Bowie, voor fl.350,- naast Mick Jagger die fl.795,- moet kosten, en kunnen we de voltallige Bon Jovi krijgen voor maar fl.995,-. Al Pacino, Warren Beatty en Madonna, samen in Dick Tracy, doen fl.1150,-.

Een handtekening hoort in deze branche niet op een papiertje of een bierviltje, het liefst moet de 'drager' iets te maken hebben met de betrokken beroemdheid. Nicole Kidman en Tom Cruise signeerden een filmflyer voor Eyes Wide Shut, Uma Thurman eentje van Pulp Fiction. Gorbatsjov ondertekende een foto waarop hij Reagan omhelst. Joe DiMaggio en Mohammed Ali - allebei met een gouden plak om de nek - fl.1400,-. Er zijn maar liefst twee badpakken van Pamela Anderson met signatuur op de buik. En een Oranje-shirt met nota bene de handtekening van Michael Jackson achterop (fl.7500,-).

Vermakelijk is het hier de verrichtingen van acteur Leonardo di Caprio te volgen, die duidelijk de spot drijft met het handtekeningengebeuren. Er hangen wel drie Leonardo's, voorzien van totaal van elkaar verschillende krabbels, waarin tot drie keer toe met de beste wil van de wereld geen Leonardo di Caprio of iets daaromtrent valt te herkennen.

Famous is opgezet door Michou Daniëls. Omdat, zo legt ze uit, ze zelf altijd verzamelaar is geweest. 'Op mijn 15de kocht ik het bed van Madonna. Dat verkocht ik weer met winst, waarvan ik vervolgens andere dingen kon kopen. Zo groeit zo'n verzameling', legt Daniëls uit. Met winst doorverkopen, ruilen, op de kop tikken op een veiling. Ze reisde veel, vooral door de Verenigde Staten: 'Daar zijn deze winkels heel normaal, evenals een levendige handel in spullen van beroemdheden. Ze weet te vertellen dat een topje van Madonna in dat circuit 60.000 dollar heeft opgebracht. Daniëls is zelf ook Madonna-verzamelaar. Er hangen in de winkel opmerkelijk veel Madonna-memorabilia: zij valt in de duurste prijsklasse, vanaf zo'n 1000 gulden. Alles, verzekert Daniëls, voorzien van een certificaat van echtheid.

Behalve foto's heeft Famous allerlei verzamelaarsgrappen te koop. Gouden platen van Elvis, van Michael Jackson, en zelfs een gouden New York, New York van Frank Sinatra. We leren dat gouden platen worden uitgebracht in genummerde oplages van 2500, 3000 of zelfs 5000. Er zijn schoenen van Yoko Ono en door Jaap van Zweden gesigneerde violen.

Zelf spaarde Daniëls altijd Swatches, zodat die hier volop te vinden zijn. Er is een overkill aan Keith Haring-gadgets, een kast vol Borek Sipek-glaswerk, en een fles met foto's van de hand van Erwin Olaf. En authentieke strookjes film met opnames uit onder andere ET. Dit alles voor wie het grappig vindt zich eraan te vergapen. En voor wie een smak geld wil uitgeven aan een krabbel, natuurlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden