Voor Fahmi B. is Hofstad-proces een uitje

De twaalf radicale moslims die sinds november vastzitten op verdenking van het plannen van aanslagen, zeggen van niets te weten....

Van onze verslaggevers Annieke Kranenberg en John Schoorl

De 22-jarige Marokkaan lacht breeduit bij binnenkomst van de rechtszaal en hij zwaait trots naar de perstribune bij het weggaan. 'Doeiii.' Scout, staat er ook nog op zijn kaki sweater. Alsof hij wil aangeven dat het radicale netwerk waartoe hij volgens het Openbaar Ministerie behoort niets anders is dan een onschuldige jongensgroep, een soort padvinderij.

Maar net als de elf anderen die al sinds november 2004 vastzitten, wordt Fahmi B. verweten dat hij vanuit een extremistische ideologie zeer ernstige misdrijven wilde plegen. 'Het OM is ervan overtuigd dat met de aanhouding van de nu terechtstaande groep verdachten, één of meer bijzonder ernstige aanslagen - die zij hadden willen plegen of in elk geval stimuleren - zijn verijdeld', aldus officier van justitie Koos Plooy maandag.

De meeste van de twaalf verdachten waren enthousiaste deelnemers aan de zaterdagse en zondagse extreem-islamitische sessies in de kleine woning van Mohammed B., die vastzit voor de moord op Theo van Gogh. Hier, in Amsterdam-West, werd Tweede-Kamerlid Hirsi Ali 'vervloekt' als afvallige moslima. En werd de gewelddadige jihad toegejuicht net als de omverwerping van de democratische rechtstaat in Nederland. Ook werden hier computerdocumenten uitgewisseld.

De geschriften van Mohammed B. zijn volgens het OM bij veel verdachten op laptops, usb-sticks en cd-roms teruggevonden. Behalve Hirsi Ali worden in die geschriften ook de politici Geert Wilders, Ahmed Aboutaleb en Job Cohen bedreigd.

Het digitale verkeer sterkt volgens justitie de verdenking dat sprake is van een terroristische organisatie. Alleen mag die niet meer de Hofstadgroep heten, vindt het OM. De AIVD had de club ooit zo genoemd omdat die een aanslag wilde plegen op een regeringsgebouw in Den Haag, de Hofstad dus. Voortaan spreekt justitie van de 'Arlesgroep'.

Maar er bestaat helemaal geen organisatie, betogen de advocaten daarentegen. Dat is een door de AIVD geconstrueerde werkelijkheid die niet te toetsen is. Samenkomen en praten over de islam is niet strafbaar. En het voorhanden hebben van dreigbrieven is wat anders dan het verspreiden ervan. Onder het mom van terrorismebestrijding mogen de rechten van verdachten worden geschonden, aldus enkele raadslieden .

De rechtbank beslist evenwel dat alle verdachten in voorlopige hechtenis blijven. Alleen Fahmi B. krijgt donderdag nog te horen of de rechtbank mag oordelen in zijn zaak, dus dan mag hij weer naar Rotterdam.

Hoewel hij brutaal de zaal in kijkt, heeft Fahmi B. de rechtbank maandag niks te zeggen. Vier van de negen aanwezige verdachten willen wel wat kwijt. Zo noemt Mohammed el M. de beschuldigingen onrechtvaardig. 'Ik denk dat het beter zou zijn mij te onthoofden dan van zulke zaken te beschuldigen', aldus de Marokkaan die onlangs slaagde voor de Naturalisatietoets Deel 1.

Nadir A. zegt dat hij 'slachtoffer is geworden van andere verdachten'. En Mohammed B. heeft het 'kapotgemaakt voor de andere moslims'. Hij zegt een hoge prijs te moeten betalen voor zijn naïviteit. Vier jaar lang had hij een baan, maar nu kan hij het wel schudden. 'Ik ben geen terrorist maar wel een moslim.'

AIVD-lek omvangrijker dan gedacht

Het lek binnen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is groter dan tot nu toe werd aangenomen. Behalve staatsgeheimen als tap gesprekken en observatieverslagen, blijkt nu ook een brief van de dienst aan de landelijke officier terreurbestrijding te zijn uitgelekt.

Tijdens de behandeling van de zaak tegen de Hofstadgroep, onthulde het Openbaar Ministerie dat bij een van de leden van dit islamitisch-extremistisch netwerk het document is aangetroffen. In de Amsterdamse woning van Rachid B. werd een zogeheten usb-stick gevonden met daarop de digitale versie van deze correspondentie. Het zou toebehoren aan een van de andere radicale moslim-verdachten, Zakaria T.

In september 2004 werd de AIVD in verlegenheid gebracht doordat zeer vertrouwelijke documenten in het bezit bleken te zijn van radicale moslims in Utrecht. Niet veel later werd de tolk/vertaler Outman Ben A. aangehouden, die sinds 2003 in dienst was als audio bewerker van de geheime dienst op het hoofdkantoor in Leidschendam. Hij was betrokken geweest bij onderzoeken naar extremistische moslims in Utrecht, Den Haag en Amsterdam. De Nijmegenaar wordt door justitie onder meer verdacht van schending van het ambtsgeheim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden