Voor een ton heeft dokter Fuentes wel zeventien thema's te bespreken

AMSTERDAM - Vorige week werd de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Velen vonden de uitkomst van het proces onbevredigend, omdat de omvang van zijn klantenbestand onduidelijk bleef. Fuentes zelf is nu bereid de waarheid naar buiten te brengen. Kosten voor de Volkskrant: tussen 60 en 100 duizend euro.

Dat aanbod doet de advocaat van de 57-jarige arts, die in het verleden werkte met wielrenners als Jan Ullrich, Ivan Basso, Alejandro Valverde, na een verzoek om een interview.

Om de belangstellenden over de streep te trekken, heeft Fuentes in een mail een lijst met zeventien mogelijke gespreksthema's opgesteld, met fascinerende onderwerpen als de Olympische Spelen van 1992 ('hoe we van tolerantie (ten opzichte van doping, red.) naar succes gingen'), zijn relatie met Spaanse voetbalteams ('hoe ik een team voorbereidde om Champions League te spelen') en het meest mysterieuze, tiende gespreksthema: 'De positieve dopingtests die dat niet waren en de tests die positief hadden kunnen uitvallen, maar dat niet deden.'

Het was al opgevallen in de rechtbank van Madrid, waar Fuentes terechtstond wegens het in gevaar brengen van de volksgezondheid: de dopingarts schetst graag zijn eigen werkelijkheid. Wat nooit echt duidelijk werd, is of hij zijn schetsen zelf serieus neemt of dat hij vooral geniet van de aandacht die ze oproepen, de spanning die hij ermee teweegbrengt.

Dat hij houdt van drama, bleek al tijdens een pauze op de derde zittingsdag. Hij had net zijn getuigenverklaring achter de rug en verteld over de ijskoude colablikjes die hij kocht om het bloed van zijn patiënten, topsporters, koel te houden. Voor het pissoir liet Fuentes een van de andere vier aangeklaagden, Ignacio Labarta, weten hoe zich te gedragen voor de rechter: 'Wees bovenal kalm. Hou je handen bij elkaar en voor je, zoals Sharon Stone in Basic Instinct.'

In een van de afgetapte telefoongesprekken in zijn dossier noemt Fuentes zichzelf een slangenbezweerder. De slangen waren de topsporters, die hij kon verleiden duizenden euro's aan hem te betalen omdat hij ze alles kon geven: rendement, succes, roem. Nu de sporters niet meer bij hem komen, probeert Fuentes het bij de media.

Eerder liet hij al weten bezig te zijn met een boek waarin hij 'alles' zou opschrijven. Om daar als cliffhanger aan toe te voegen: 'Als ik niet al veel eerder alles vertel.'

En nu probeert hij zichzelf in de spotlights te plaatsen met dat lijstje onderwerpen dat op het eerste gezicht zo veelbelovend is.

Maar we weten al dat hij werkte met een voetbalploeg die Champions League speelde (Real Sociedad in 2004/2005). We weten ook al dat hij met Ullrich werkte (zevende gespreksthema op de lijst), en met Basso (achtste thema), Roberto Heras (negende), Tyler Hamilton (veertiende) en Jörg Jaksche (vijftiende).

Dat hij werkte met atleten (eerste, elfde en twaalfde gespreksthema), was ook al bekend. En over 'het grote bedrog van de voormalige DDR', het zestiende onderwerp dat hij voorstelt, zijn hele boeken geschreven.

Wat Fuentes tot nu toe vooral heeft gedaan, is de werkelijkheid benevelen, zodat die veel mysterieuzer lijkt dan hij is. Kan hij dan niets nieuws meer vertellen? Vast wel, met zijn lange staat van dienst. De vraag is of hij dat daadwerkelijk wil, of durft.

En hoe meer nevel hij creëert, hoe meer geld hij verlangt om over zijn werkelijkheid te vertellen, hoe sterker het gevoel dat we misschien het meeste al weten over Fuentes en zijn klanten. Dat er niet veel meer te vertellen is, of hoogstens een heel klein beetje.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden