Voor een Star Trek-fan is honderd gulden niets

James Doohan is zaterdag in de Rotterdamse Doelen de absolute vedette. De fans staan in een lange rij om een foto met handtekening te bemachtigen van de Amerikaanse acteur die in de science fiction-serie Star Trek de techneut Scotty speelt - 'Beam me up, Scotty'....

JELLE BRANDSMA

Van onze verslaggever

Jelle Brandsma

ROTTERDAM

De Star Trek-bijeenkomst trok zaterdag al 1200 bezoekers. Organisator D. Kremer rekende voor het hele weekeind op de komst van drieduizend fans.

Sommige bewonderaars van Star Trek lopen in ruimtepakken gehuld door De Doelen. Hier en daar een phaser (laserwapen) of een tricorder (handscanner) aan de gordel. De meeste bezoekers dragen ten minste een speldje, dat ze communicator noemen.

Een computerfirma tracht programma's te verkopen en de handelaren in T-shirts en koffiemokken (met de beeltenis van het ruimteschip Enterprise of van mister Spock) ontbreken evenmin. Op een beeldscherm is een ruimteschip zichtbaar. 'Fire now', klinkt het. Luttele seconden later knalt de vijand uit elkaar.

De laatste vijf jaar is Star Trek 'cult' geworden, zo valt in Rotterdam te vernemen. Hoeveel fans ('trekkies') er in het land zijn, weet organisator Kremer niet. De officiële fanclub noemt er soms 10 duizend, soms 16 duizend. Kremer is het spoor bijster. Wel weet hij dat het zeker de moeite loont James Doohan en een aantal mede-acteurs voor 20 duizend dollar per persoon naar Nederland te halen.

De fans van Star Trek zien hun belangstelling voor de ruimteschepen, acteurs, videobanden en onvermijdelijke prullaria als een 'uit de hand gelopen hobby'. 'Zoals je ook fan van Ajax of Feyenoord kan zijn', zegt verzamelaar Luc Dekker. Hij vindt het storend dat de buitenwereld het meest let op de gekke fans, de bleekneuzen en rondbuikige contactgestoorde technische types. 'Heel wat normale mensen en hoogstaande wetenschappers laten zich inspireren door Star Trek.'

Zijn broer Richard was in de familie de aanstichter van de Star Trek-verzamelmanie. De waarde van de videobanden die hij vijf jaar geleden begon te verzamelen, schat hij op zesduizend gulden. De andere spullen ('Je koopt eens een poster') die hij thuis heeft uitgestald komen op vierduizend gulden.

Organisator Kremer vindt honderd gulden voor een dagkaartje Star Trek dan ook geen geldklopperij. 'De acteurs zijn duur. En iedere fan geeft per maand toch al honderd gulden uit aan zijn hobby, als het niet meer is.'

'Science fiction is morgen science fact', zegt Richard Dekker. 'Het genre verkent de grenzen van de technologische mogelijkheden. Bovendien bevatten de uitzendingen een boodschap.' Racisme komt bijvoorbeeld aan de orde: aan boord van het ruimteschip Enterprise werken verschillende nationaliteiten, vertelt hij.

De bijeenkomsten van de fans heten eigenlijk conferences en de vurige wens onder de belangstellenden in Rotterdam is een bezoek aan een conference in de Verenigde Staten. Terwijl in Nederland de serie keer op keer wordt herhaald, is in de VS het nieuwste van het nieuwste te zien. 'Daar heb je vijf Star Trek-conferences per week', zegt Roland Hirsch.

Hirsch was al twee keer in Amerika. Hij had daar de mazzel een poster te bemachtigen met de handtekening van de complete Star Trek-cast, voor de somma van zevenhonderd dollar. Een prikkie, zeggen kenners. De Amerikaanse bijeenkomsten trekken meer dan tienduizend bezoekers, zag Kirsch. 'Star Trek is een legende.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden