Voor één maand alleen maar vrouwen

Statige schilderijen van 117 mannelijke hoogleraren en 1 vrouwelijke hoogleraar die neerkijken op de bezoekers. Dat is het normale decor van de senaatskamer van het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Maar vanaf vandaag hangen er voor één maand alleen maar portretten van vrouwelijke geleerden.

null Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het fotoproject is een initiatief van de universiteit en Athena's Angels; een collectief van vrouwelijke hoogleraren die zich inzetten voor een betere positie van de vrouw aan de universiteit. De emancipatie van de vrouw aan de Nederlandse faculteiten gaat traag. Onder promovendi is de man/vrouwverhouding redelijk in balans, maar bij de hoogleraren is slechts 17 procent vrouw.

De eeuwenoude schilderijen in de senaatszaal zijn niet in een depot verdwenen, maar uit praktische overwegingen achter een scherm verstopt.

Voor een 'echte' plek in de senaatskamer moet de geleerde zijn overleden en vervolgens worden voorgedragen door collega's of studenten. Een traditie die aan het veranderen is, zegt een woordvoerder van de universiteit. 'Om ruimte te maken voor nieuwe hoogleraren - en ook vrouwen - zullen er misschien wat oudere heren moeten verdwijnen.'

'Weinig topvrouwen in Nederland door tekort betrokken topmannen'

Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw, luidt het gezegde, maar andersom geldt het ook. Voor topvrouwen - nog steeds schaars in Nederland - is het cruciaal om een 'beschermheer' te hebben, die hen vooral vlak onder de top actief helpt om verder te komen. Dat blijkt uit het boek Machtige topvrouwen van journaliste Jessica de Jong, dat vandaag verschijnt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden