Voor een keer schrijft Cruijff een column in de Volkskrant

Charles Bromet en Willem Vissers

Rubriek Ruimte op links in de Volkskrant van dinsdag 19 april

Soms moet het een beetje meezitten in het leven. Zo drukte De Telegraaf maandag een column van Johan Cruijff af over het verschil tussen de trainers Guardiola (Barcelona) en Mourinho (Real Madrid), terwijl een ruwe versie van zijn schaduwcolumn in handen kwam van de Volkskrant. Gelukje.
Hier volgt de weergave, waarbij het taalgebruik van ghostwriter Jaap de Groot wat is aangepast.

‘Zo, dat was lekker zondag, toen mijn vrouw Danny me bij zonsondergang in Barcelona vertelde dat directeur Van den Boog vertrekt bij Ajax. Dat neemt niet weg dat het tempo van de ontwikkelingen te laag ligt. Ajax had onze adviezen allang moeten overnemen. Wij hebben immers voetbalverstand.
Toch mogen we tevreden zijn. Trainer Jol verdween vrijwel meteen nadat we aan onze opmars begonnen. De bestuurders waren taaier, maar de boodschap is aangekomen. Voorzitter Coronel én directeur Van den Boog verlaten het toneel. De weg is vrij voor het nieuwe Ajax.
We vormen snel een nieuw bestuur. Theo van Duivenbode is een goede voorzitter. Die heeft voetbalverstand én gewoon verstand. Dat is logisch, want wie verstand van voetbal heeft, heeft overal verstand van.

Is Keje Molenaar geen goede directeur? Hij geeft overal zijn mening over, maar wie ben ik om daarvan iets te zeggen? Ik heb nog met hem gevoetbald, toen leverde hij de ballen al keurig in.
Als hij niet wil, hebben we Maarten Fontein achter de hand. Die heeft weliswaar minder voetbalverstand dan Van den Boog, maar hij is een vriend. Dat is in een revolutie minstens zo belangrijk als verstand; gevoel. Ja, Van Gaal is ook vrij, maar die kan natuurlijk geen directeur worden zolang ik mijn tijd aan Ajax besteed. Zelf wil ik in de raad van commissarissen. Als ik maar geen jasje aanhoef.

Terwijl ik in Barcelona een balletje sloeg, hoorde ik het verwijt dat we rokende puinhopen hebben achtergelaten op jeugdcomplex de Toekomst; mensen vertrouwen elkaar niet meer, omdat de een weg moet en de ander niet. Een revolutie zonder slachtoffers bestaat niet.
Misschien had ik me iets meer moeten verdiepen in Ajax, of het bestaande beleidsplan moeten lezen. Dan had ik geweten dat hoofd opleidingen Olde Riekerink best goede dingen doet met de jeugd. Misschien willen wij de verkeerde mensen ontslaan, en zijn Bergkamp en Jonk te licht om zonder technisch directeur de baas te zijn. Het zij zo.
Maar ga me niet vertellen dat het geweldig gaat met Ajax. Anita, Siem de Jong, Ebecilio, dat soort spelers is technisch echt onder de maat. Het gaat niet om het aantal jeugdigen in het eerste elftal, het gaat om kwaliteit. Dat kon u gisteren in De Telegraaf lezen, in mijn andere column.

Het doet me deugd dat Ajax weer meedoet om de titel. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel. Sportieve prestaties gedijen bij het conflict, weet ik nog uit mijn loopbaan. Je kunt de eventuele titel dus zien als eerste vrucht van ons werk. Ons plan heet immers ‘de weg naar georganiseerde chaos, op weg naar succes.’ Het is dan alleen wat snel gegaan. Soms verras ik zelfs mezelf.’

Willem Vissers

Twitter: @vkwillemvissers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden