Voor één keer gaat het individu voor de eer van de Russische staat

Commentaar

Het IOC legt de verantwoordelijkheid waar zij hoort te liggen: bij de Russische autoriteiten.

President Poetin en toenmalig minister Vitali Moetko bekijken de reuzenslalom bij de Spelen in Sotsji. Beeld ap

Het Russische volkslied zal niet klinken en de Russche vlag zal niet wapperen op de Olympische Winterspelen van volgend jaar in Pyeongchang. Maar goed beschouwd komt Rusland er nog genadig af met de straf die het Internationaal Olympisch Comité oplegde wegens het organiseren van een massaal dopingprogramma voor Russische sporters.

Het IOC had ook een volledig verbod voor Russische sporters bij de komende Winterspelen kunnen afkondigen. In plaats daarvan koos het voor een gematigde variant. Russische sporters die kunnen aantonen dat ze zich aan een streng controleregime hebben onderworpen, mogen wel meedoen.

Russische parlementsleden en kranten klaagden luidkeels over een anti-Russische campagne om Rusland te straffen voor de annexatie van de Krim in 2014. Gezien de nationalistische sfeer die in Rusland heerst sinds de inname van de Krim, zullen de meeste Russen de maatregel van het IOC ongetwijfeld zien als een onrechtvaardige strafexpeditie van het vermaledijde Westen.

Maar de schuld voor de vernederende straf ligt toch echt bij de Russische autoriteiten die een DDR-achtig dopingprogramma opzetten om de nationale medaille-oogst op kunstmatige wijze te voeren.

Volgens Grigori Rodtsjenkov, de naar de Verenigde Staten uitgeweken directeur van het Moskouse dopinglaboratorium, lag de uitvoering van de operatie zelfs in handen van de FSB, de Russische geheime dienst. Agenten van de FSB hielpen volgens hem tijdens Winterspelen in Sotsji bij het verwisselen van urinemonsters van de Russische atleten.

Door 'schone' Russische sporters op individuele basis wel de kans te bieden om mee te doen, legt het IOC de verantwoordelijkheid waar die hoort te liggen: bij de Russische autoriteiten die hun atleten in een onmogelijke positie hebben gebracht met hun staatsdopingprogramma.

Met die slimme zet dwong het IOC het Kremlin zich bij de vernederende straf neer te leggen of alle Russische sporters de opdracht te geven de komende Winterspelen te boycotten. Uiteindelijk durfde Poetin dat laatste niet aan. Eén keer gaat het individu voor de eer van de staat.


Wat gebeurde er met doping in Rusland?

Onder deze minister stortte de trotse sportnatie Rusland volledig in elkaar
Vitali Moetko mag van geluk spreken dat hij een Rus is, want nergens anders ter wereld zou een sportminister wegkomen met de ravage die hij op zijn naam heeft staan.

Twee keer gestraft worden voor het gebruik van doping: mag dat wel? (+)
Het IOC sluit Russische sporters uit van de Olympische Winterspelen van Pyeongchang, als die een bestraft dopingverleden hebben. 'Het is juridisch aanvechtbaar.' Vijf vragen over deze zaak.

Rusland geschorst voor Winterspelen. De keuze is nu: gekrenkt thuisblijven of trainingsjaren uitbuiten
Terwijl Rusland een complete boycot van de Winterspelen overweegt, denken individuele sporters momenteel na of ze akkoord willen gaan met de dinsdag gestelde voorwaarden van het Internationaal Olympisch Comité die deelname voor Russen alsnog mogelijk maakt.

Poetin zal Russische sporters niet tegenhouden om onder neutrale vlag mee te doen aan Winterspelen
De woede over de uitsluiting van het vaderlandse sportteam is groot, maar een Russische boycot van de Winterspelen komt er niet. President Poetin zei woensdag dat hij sporters niet zal tegenhouden om als neutrale deelnemer mee te doen in Zuid-Korea.

Beste Russische schaatsers - Koelizjnikov en Joeskov - zijn uitgesloten van Winterspelen
De twee beste Russische schaatsers mogen van het IOC niet meedoen aan de Winterspelen van 2018. Pavel Koelizjnikov en Denis Joeskov zijn enkele jaren geleden geschorst geweest wegens doping. Dat betekent dat ze volgens het IOC-besluit over het Russische dopingschandaal in Sotsji, dinsdagavond, niet betrouwbaar genoeg zijn om naar Pyeongchang te mogen.

De verantwoordelijke oud-minister van Sport Vitali Moetko. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.