'Voor een jongen van 26 heb ik veel geld'

In een serie over het leven van een tennisprof geeft Robin Haase, nummer 1 van Nederland, een virtuele rondleiding achter de schermen van de ATP Tour. In deel 3 staat het prijzengeld centraal.

Het overkwam hem laatst nog, bij een pompstadion. 'He Robin, lekker verdiend zeker in Amerika?', vroeg iemand. Plichtmatig antwoordde hij dat twee nederlagen in de eerste ronde van de Masters in Indian Wells en Miami een leuke cent hadden opgeleverd. 'Maar de waarheid is dat ik verlies heb gemaakt op die trip. Je moet een maand naar Amerika en het kost vaak meer dan het oplevert.'


Graag wil Haase het beeld nuanceren dat elke proftennisser automatisch een grootverdiener is. De BV Haase is een bloeiend bedrijf, maar de nummer 69 van de wereld moet niet al te lang buiten de topvijftig blijven staan. 'Voor een jongen van 26 heb ik veel geld', vertelt Haase, op de Metsbanen in Scheveningen, waar hij kind aan huis was. 'Ik heb genoeg verdiend om te investeren in mijn carrière.


'De verhoging van het prijzengeld op de grandslamtoernooien is juist bedoeld voor spelers, die al vijf jaar rond de tophonderd staan of een zetje nodig hebben in hun carrière. Toen ik in de spelersraad van de ATP kwam, was het mijn doel om juist die categorie tennissers in staat te stellen zich te onderhouden. Natuurlijk gaat het nu bij de grandslamtoernooien om waanzinnige bedragen. Maar verhoudingsgewijs worden we nog steeds belazerd.


'Bij de US Open zijn de mannen van 4 procent van de totale inkomsten naar 7 of 8 procent gegaan. 8 procent van de omzet in een bedrijf waarin wij de hoofdrolspelers zijn. In de ATP Tour is 23 procent bestemd voor de spelers. In de Amerikaanse NBA vechten de basketballers voor 50 procent van de inkomsten. Dat hoeft voor ons niet. Maar in verhouding is 8 procent niks, zeker niet nu de US Open met Emirates een kapitaalkrachtige sponsor heeft gevonden.'


De All England Club betaalt de verliezers van de eerste drie ronden op Wimbledon 62 procent meer dan in 2012 en is daarmee koploper. De verliezer van de eerste ronde strijkt in Londen ruim 27 duizend euro op. Voor de winnaar ligt een cheque klaar van 1,8 miljoen euro. Zijn het geen absurde premies?


Haase: 'Ik begrijp de scepsis, het is ook krankzinnig veel geld. De verschillen zijn te groot. En toch kunnen die toernooien het betalen. Wimbledon maakt jaarlijks tientallen miljoenen euro's winst.'


Niet eerder waren de tennissers zo eensgezind, aldus Haase. Ze waren bereid tot een revolutie. De bouwstenen voor een alternatief circuit werden al aangedragen. 'De spelers hebben niet alleen serieus gedreigd om de US Open te boycotten. We zouden ook de Australian Open en Roland Garros hebben gemeden als ze niet over de brug kwamen. Binnen de ATP zijn alle opties besproken, tot een nieuwe tour aan toe.


'Het lag juridisch gecompliceerd, we konden geen ATP Grand Slam Tour oprichten. Maar we konden wel een toernooi organiseren met een prijzengeld van 40 miljoen euro of bestaande evenementen optuigen. De druk vanuit de ATP is groot geweest. Er moest meer geld komen op de grandslams en niet voor Djokovic of Nadal.


'Juist de topspelers hebben aangegeven dat die ton extra naar het kwalificatietoernooi en de verliezers van de eerste ronden moest gaan. Het was de belangrijkste reden voor de directies van de grandslamtoernooien om overstag te gaan, omdat ook de toppers solidair waren. Ook zij realiseren zich dat een gezonde sport gebaat is bij een breed veld. Toch blijft het een bescheiden stap in de juiste richting.'


Alleen al aan reiskosten was Haase in 2012 50 duizend euro kwijt. 'En dat wordt dit jaar zeker meer, omdat ik mijn fysiotherapeut vaker meeneem.' De duurste reis voor dit seizoen - naar India, Nieuw-Zeeland en Australië - stond voor 50 duizend euro op de begroting.


De boekhouding van Haase: 15 duizend euro aan reiskosten. Twee hotelkamers voor zijn Spaanse coach Gorriz en de fysio: 9.000 euro. Maaltijden, consumpties voor Team Haase over een periode van vijf weken: eveneens rond 9.000 euro. En dan komen de salarissen van zijn begeleiders er nog bij. Gorriz kost hem gemiddeld 5.000 euro per maand, de fysiotherapeut meer. En dan betaalt Haase zijn trainer nog eens 10 procent van zijn prijzengeld.


Haase verloor op de Australian Open al in de eerste ronde van Andy Murray en dat leverde hem iets meer dan 20 duizend euro op. Winst maakte hij dankzij de klapper in het dubbelspel met Igor Sijsling. Na hun verloren finale tegen de Bryan-broers mochten de Nederlanders 180 duizend euro verdelen.


Haase: 'Normaal gesproken ga ik met een verlies van 10 tot 20 duizend euro naar huis. Het dubbelspel leverde me de grootste cheque ooit op. Ik heb nog nooit zoveel verdiend als bij de Australian Open. Ik schaamde me ook een beetje, want we speelden die finale voor vierhonderd man.'


Tennis een dure sport. Geen wonder dat vele talenten bezwijken voor het aanbod van een investeerder om enkele tonnen te investeren in hun carrière, zegt Haase. 'Mij is het ook aangeboden, toen ik 17 of 18 was. Ik heb het geluk gehad dat de tennisbond veel voor me regelde, waardoor ik in mijn jeugd weinig kosten had.


'Eigenlijk zou ik nu twee ton aan mijn ouders moeten terugbetalen voor alles wat ze in me hebben geïnvesteerd. Maar ik ken jongens op de ATP Tour, die naast alle kosten en salarissen ook nog eens 10 of 15 procent afdragen aan hun investeerder. Het zijn wurgcontracten, waar je nog jaren aan vast zit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden