NieuwsPolitieke partijen

Voor een anonieme donatie van 15.000 euro denken politieke partijen graag even mee

Het mag eigenlijk niet, maar wie 15.000 euro anoniem wil doneren aan een politieke partij komt een heel eind. Medewerkers op partijkantoren denken graag even mee om een sluiproute te bedenken.

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

De Telegraaf nam de proef op de som: een journalist deed zich voor als een geheime geldschieter. Zouden partijen zich houden aan het wettelijke voorschrift dat bij elke donatie van boven de 4.500 euro de naam van de gever bekend moet worden?

De manager van het 50Plus-partijbureau bood verreweg de meeste service. De manager bleek zelfs bereid om het geld cash aan te nemen (‘dan ga ik aan de andere kant van de brievenbus staan’). Ze zou de gift daarna opknippen in vijftien bijdragen van duizend euro. ‘Dan worden er geen namen genoemd.’

De manager heeft al die service inmiddels moet bekopen met ontslag. Partijvoorzitter Geert Dales spreekt van ‘een ernstige vertrouwensbreuk’. Volgens hem zou de donatie uiteindelijk altijd zijn teruggedraaid, omdat het partijbestuur dergelijke anonieme giften ‘volstrekt ontoelaatbaar’ vindt.

Ook de meeste andere partijen bleken bereid om creatieve oplossingen te zoeken voor een gulle gever die anoniem wil blijven. Zeven partijen raadden aan om de gift te spreiden over meerdere jaren. Per jaar mag iemand namelijk wel 4.500 euro anoniem schenken.

VVD, ChristenUnie, D66 en Denk wilden het geld liever meteen incasseren: zij adviseerden het geld te spreiden over meerdere familieleden. Die kunnen dan afzonderlijk 4.500 euro overmaken. Anoniem en toch nog net binnen de wet.

Het CDA zei tegen de samaritaan dat de partij nog werkt aan een geavanceerde sluiproute, maar tot die tijd zou de gift via een stichting kunnen lopen. Die kan het geld dan doorsluizen naar de partij. Dat is een constructie die nu al veel wordt gebruikt, vooral door de VVD.

De meeste partijen beloven in De Telegraaf nu wel beterschap. Ze gaan hun medewerkers op partijkantoren beter instrueren. De suggesties die ze deden vielen waarschijnlijk net binnen de wet, maar waren toch niet ‘in de geest van de wet’.

Waren er dan geen partijen die alles volgens het boekje deden? Jawel: SP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie wezen de donateur er keurig op hoe de regels nu in elkaar zitten. De PVV reageerde niet op meerdere mails van de geldschieter om 15.000 euro te mogen overmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden