Voor doping geschorst? Dan geen races meer

amsterdam Atleten die een dopingschorsing van twee jaar of meer hebben uitgezeten, zijn niet meer welkom bij de belangrijkste atletiekwedstrijden....

Mark van Driel

De organisatoren vrezen dat de atletiek zijn geloofwaardigheid verliest als dopinggebruikers na een schorsing weer mogen meedoen. De bekentenissen van sprintster Marion Jones en de Balco-affaire hebben veel schade aangericht.

‘We moeten onverbiddelijk zijn als we niet in dezelfde negatieve spiraal terecht willen komen als het wielrennen’, aldus Wilfried Meert, de organisator van de Van Damme Memorial in Brussel.

Ook in de wielersport worden dopinggebruikers na het uitzitten van een schorsing geregeld geweigerd door koersdirecties.

De 51 atletiekorganisatoren, die zijn verenigd in Euromeetings, gaan met hun voornemen voorbij aan het beleid van de nationale, Europese en mondiale atletiekfederaties. Bij NK’s, EK’s, WK’s en de Olympische Spelen zijn atleten na een schorsing wel weer welkom. Dat recht is via juridische procedures af te dwingen.

Zo mocht de Britse sprinter Dwain Chambers onlangs niet meedoen aan een wedstrijd in Birmingham, maar neemt hij komend weekeinde wel deel aan de WK indoor. Dreigen met een kort geding volstond.

De organisatoren vrezen niet dat andere dopingzondaars via de rechter wel toegang zullen krijgen tot hun wedstrijden. Deelname aan atletiekwedstrijden, zoals de FBK Games in Hengelo, geschiedt op uitnodiging.

‘De organisatoren betalen alles: de reis- en verblijfskosten, de startgelden, de premies. Ze kunnen zelfstandig beslissen wie ze wel en niet uitnodigen voor hun wedstrijd’, zegt Meert.

Ook bij de FBK Games zullen langdurig bestrafte atleten niet meer welkom zijn. Oud-atlete Ellen van Langen, die het deelnemersveld samenstelt, sluit zich aan bij de andere Euromeetings.

Een gemakkelijk beslissing vindt ze het niet. Van Langen beseft dat het collectief weigeren van geschorste atleten inhoudt dat een dopingstraf van twee jaar in de praktijk nagenoeg gelijk staat aan levenslang. Overtreders krijgen alleen bij kampioenschappen nog de kans mee te doen. Geld verdienen in het wedstrijdcircuit ervoor en erna is vrijwel onmogelijk.

Voor Van Langen is het lastig te accepteren dat overtreders geen kans krijgen hun leven te beteren, zoals in de reguliere maatschappij gebeurt met misdadigers die een straf hebben ondergaan. Toch gelooft ze dat de permanente uitsluiting een hoger belang dient.

‘Het gaat ons om schone atletiek. Gevoelsmatig is sport iets puurs. Wie de boel bedriegt, hoort er niet in thuis.’

Mark van Driel

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden