Terugblik 2013

Voor deze migrant geen genummerde kist op de kade van Lampedusa

'Hij heeft de Sahara doorkruist, de Libische gevangenis doorstaan en is een paar uur geleden niet verdronken. Voor hem geen genummerde kist op de kade van Lampedusa. Op nog geen meter afstand staat een cameraman zijn gezicht te filmen.' Italië-correspondent Sarah Venema blikt voor Volkskrant.nl terug op een bijzonder moment in 2013.

Militairen op de boot waar de migranten zich op bevinden, die een schipbreuk hebben overleefd. Beeld epa

Met blote voeten zitten ze op de grond van het ruim van marineschip San Marco: een honderdtal jonge Afrikaanse mannen, net uit hun gammele boot gered. De mariniers hebben ze genummerde stickers op hun borst geplakt en met rood-wit lint een vak afgebakend. Nummer 81 wil opstaan maar wordt tegengehouden door een militair met mondkapje. De mannen moeten binnen de lijnen blijven, ook als zeventien journalisten het ruim binnenstappen en met hun camera's op ze afstormen.

Onverschilligheid over een vloeibaar graf
2013 is het jaar waarin de wereld weer aandacht kreeg voor bootvluchtelingen. Paus Franciscus gebruikte zijn eerste pauselijke reis om de onverschilligheid over het vloeibare graf in de Middellandse Zee te hekelen. Met resultaat. Toen begin oktober meer dan 366 vluchtelingen verdronken, ging een golf van verontwaardiging over voorpagina's en lippen van wereldleiders.

De Italiaanse marine begon een zoek- en reddingsmissie in de Middellandse Zee en het honderdtal Afrikaanse mannen belandt met blote voeten in het ruim. Hun bezittingen liggen verderop, in genummerde vuilniszakken. Nummer 1 heeft zijn knieën tegen zijn borst getrokken. Hij heeft de Sahara doorkruist, de Libische gevangenis doorstaan en is een paar uur geleden niet verdronken. Voor hem geen genummerde kist op de kade van Lampedusa. Op nog geen meter afstand staat een cameraman zijn gezicht te filmen.

De zeventien journalisten weten niet hoe lang ze in het ruim mogen blijven en rennen daarom door de met migranten gevulde ruimte. Ze zoomen in op gezichten, knielen om een kindje van dichtbij te fotograferen en gaan een voor een langs de rij mannen op de grond.

De marine - die flinke regeringsbezuiniging vreest - nodigde ze allemaal tegelijkertijd uit om te komen kijken. De journalisten willen allemaal het beste beeld. De Afrikaanse mannen zitten allemaal stil op de grond en staren in de registrerende camera's. Ze hebben het overleefd en zijn op weg naar Europa. Maar ze zijn ook overgeleverd aan wat de Italiaanse autoriteiten voor ze in gedachten hebben.

 
Hij heeft de Sahara doorkruist, de Libische gevangenis doorstaan en is een paar uur geleden niet verdronken
Een overlevende huilt bij de kist van haar zus die is omgekomen toen haar boot waarmee ze naar Europa probeerden te komen omsloeg Beeld ap
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden