'Voor de wereld van morgen': prettige gedachte, want de smaak van nu heeft de veganistische cordon bleu niet
Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie! Deze week: veganistische cordon bleu.
Plantaardig eten is bezig aan een opmars. Waar de veganist het tot voor kort moest doen met een blok tofu van de biowinkel, valt er tegenwoordig steeds meer te kiezen uit het almaar uitdijende vleesvervangersschap van de supermarkt. Bijvoorbeeld de veganistische cordon bleu van het Duitse merk Vegafit, sinds kort verkrijgbaar bij Albert Heijn.
In tegenstelling tot veel andere vleesvervangers bevat deze geen ei of zuivel. Hiervoor hoef je de ingrediëntenlijst niet af te speuren: op de voorkant staat drie keer dat het product veganistisch is. Met het Vegetarische Slager-gate nog vers in het geheugen lijkt het belangrijk dat elke mogelijke verwarring wordt voorkomen.
Een cordon bleu zonder kip, ham en kaas, dus. Wat zit er dan wel in? Gerehydrateerd tarwe-eiwit, aardappelvezel en xanthaangom. Je moet de smaak van dierlijke producten ergens mee nabootsen. Wel fijn: de vleesvervanger is palmolievrij en bevat toegevoegde vitamine B12, normaal slechts uit vlees te verkrijgen.
De korst is lekker krokant, de kaas smelt goed en smaakt verrassend echt. Helaas waren dit ook meteen de hoogtepunten: de 'kip' heeft een onbestemd kartonachtig smaakje en de felroze plak 'ham' zie je wel, maar proef je niet. 'Voor de wereld van morgen', luidt het motto van Vegafit. Prettige gedachte, want de smaak van nu is het net niet.
Cijfer: 5