Opinie

Voor de volgende keer: voorkom escalatie en trek met Europa op

Voor het vervolg is het raadzaam verdere escalatie te voorkomen en met andere EU-landen op te trekken.

Turkse demonstranten voor het Turkse consulaat in Rotterdam. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Wat premier Rutte en minister Koenders hoopten te voorkomen, is alsnog gebeurd: een dramatische escalatie van het Turks-Nederlandse conflict. Dat werd onvermijdelijk door provocerend gedrag van Turkse zijde. De dreiging met sancties tegen Nederland als minister Cavusoglu niet zou mogen landen, was de druppel die de emmer deed overlopen. Terecht beoordeelden Rutte en Koenders dit als ongeoorloofde druk, waarvoor niet mocht worden gebogen. Dat Nederland vervolgens ook de Turkse minister Kaya 'het land uitleidde' was een logisch vervolg op het landingsverbod voor Cavusoglu. Haar komst was een nieuwe Turkse provocatie, die vergezeld ging van misleiding van de Nederlandse autoriteiten.

Anders dan de Turkse autoriteiten beweren, heeft Nederland hiermee het internationale recht niet geschonden. Andere uitlatingen van Turkse zijde gingen alle perken te buiten, vooral Erdogans vergelijking van de Nederlandse autoriteiten met nazi's en fascisten. Dat onderstreepte nog eens hoe dol deze Turkse president op provocaties is en hoe ver hij van het normale fatsoen verwijderd is geraakt.

Het Turkse campagnevoeren op Nederlandse bodem was al voor dit weekeinde hoogst ongemakkelijk. Het gaat om een Turks referendum waarbij rechtsstaat en democratie nog meer in het gedrang dreigen te komen. Een minister die dat standpunt komt uitdragen bij Nederlanders van Turkse komaf stuit tegen de borst, zeker nu zijn land steeds autoritairder wordt - zie de persbreidel en schending van mensenrechten. Extra kwalijk is dat Cavusoglu het over 'mijn staatsburgers' heeft, terwijl Nederland mensen van Turkse afkomst juist in onze samenleving wil integreren.

Dat de komst van Cavusoglu niet meteen verboden werd, had te maken met pragmatisme. Terecht werd gevreesd dat Turkse nationalistische gevoelens door een verbod alleen maar worden aangewakkerd. Daarmee is het Nederlandse belang niet gediend. Dat negatieve effect heeft zich nu toch voorgedaan. Voor het vervolg is het raadzaam escalatie te voorkomen en met Europese bondgenoten op te trekken. Duitsland en Frankrijk kampen ook met dit probleem. Samen staan EU-landen sterker, zeker als Turkije de retoriek over sancties serieus gaat nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden