Voor de tweede dag zware gevechten in Damascus

Syrische troepen en opstandelingen hebben maandag, net als de dag ervoor, hevige strijd geleverd in Damascus. Overleg tussen de speciale VN-gezant Kofi Annan en Moskou over de Syrische crisis lijkt tot nu toe weinig op te leveren.

AMSTERDAM - Rusland heeft maandag in de VN-Veiligheidsraad een veroordeling van Syrië wegens het bloedbad in het dorp Tremseh tegengehouden. Het zou onduidelijk zijn wie verantwoordelijk is voor het bloedbad, waarbij donderdag mogelijk 200 mensen zijn omgekomen. Moskou weigert eveneens een Britse resolutie te steunen die de Veiligheidsraad toestaat sancties te treffen tegen het regime-Assad en in het uiterste geval militaire actie te ondernemen.

Eerder verklaarden Marokko en Syrië elkaars ambassadeurs persona non grata. Damascus laat westerse hulpverleners niet langer toe.

Maandag hingen in Damascus vooral boven de zuidelijke wijken zwarte rookwolken. Er klonken geweerschoten en explosies. De gevechten tussen de troepen van president Assad en opstandelingen van het Vrije Syrische Leger (SFA) zouden de hevigste zijn sinds het begin van de opstanden, zestien maanden geleden.

Volgens getuigen en het in Londen gevestigde pro-rebellen Syrian Observatory for Human Rights is vooral slag geleverd in al-Midan, een drukke volkswijk ten zuiden van het stadscentrum en de oude stad. De berichten konden niet worden bevestigd.

Activisten plaatsten een filmpje op YouTube waarop een uitgebrande auto is te zien, met daarin de verkoolde resten van de inzittenden. Volgens de activisten zou het gaan om drie leden van de Shabiha-troepen van president Assad. Door wijkbewoners gemaakte filmpjes tonen gemaskerde en gewapende mannen in verder lege straten met puin en provisorische wegversperringen. Op de achtergrond klinken schoten en sirenes. Steeds meer inwoners zouden op de vlucht slaan.

In een interview in de Saoedische krant as-Sharq al-Awsat zegt de leider van de SFA dat hij en zijn mannen zich 'opmaken voor de eindstrijd' in de hoofdstad. 'We zijn klaar voor de slag om Damascus', aldus opperbevelhebber Riad al-Asaad. De SFA zegt slecht te beschikken over lichte wapens, maar meent te kunnen overwinnen omdat 'Assads troepen uitgeput en gedemotiveerd zijn'.

Het Rode Kruis stelde gisteren dat de strijd in Syrië nu zo wijdverbreid is, dat formeel sprake is van een burgeroorlog. In een burgeroorlog moeten de partijen in Syrië zich officieel houden aan de Geneefse Conventie, de internationale afspraken over de bescherming van militairen, krijgsgevangenen en burgers in oorlogstijd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden