Voor de toetjesmaag: pruimenvlaai

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Proemevlaai

Beeld illustratie yvette van boven

Een poosje terug was het carnaval. Nou liep ik niet direct elk café onder de rivieren in polonaise af, maar ik kreeg wel wat vrienden te eten tijdens vastelaovend. En omdat ik Limburgse ouders heb, krijg je daar toch iets van mee. Ik besloot een grote pan zoervleis voor ze te maken: diepbruine zoetzure stoof, die mijn vader vroeger traditioneel met paardenvlees voor ons bereidde. Helaas vond ik geen geschikt veulen en maakte het toen maar van rund. Dat bleek goddank even lekker als het zoervleis dat ik mij herinnerde. Ik bakte er naar goed Limburgs gebruik een berg frieten bij in ossewit, klopte zelf een bak mayo en schilde appels voor appelmoes.

Voor toe bakte ik een vlaai. Ik vond rijpe pruimen in de supermarkt en maakte een fris taartje dat in het laatste gaatje paste.

Los de gist op in de lauwe melk. Zeef de bloem met het zout in een beslagkom en voeg de boter, suiker en de dooier toe. Maak een kuiltje in het midden en giet de melkoplossing erin. Roer tot alle bloem is opgenomen en kneed met bebloemde handen het mengsel 10 minuten lang tot een soepel deeg.

Voeg wat extra bloem of melk toe als dat nodig blijkt. Laat het deeg dan 1 uur rijzen in een afgedekte kom.

Rol het uit tot een ronde lap ter grootte van een vlaaivorm (28-30 cm doorsnede). Druk de lap deeg in de ingevette vorm, snijd de randen netjes bij en prik een paar keer met een vork in de bodem. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de pruimen met de schil naar onder in cirkels in de vorm. Bestrooi met iets suiker. Bak de vlaai zo'n 35-45 minuten of tot hij mooi gaar is. Draai de taart halverwege de baktijd voor een gelijke kleuring. Bestuif met poedersuiker.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Recept voor 1 vlaai

Ingrediënten

7 gram instantgist

100 ml melk, lauwwarm

300 gram bloem

snuf zeezout

50 gram zachte roomboter

3 eetl. fijne tafelsuiker, plus extra

1 dooier

1 kg pruimen, in kwarten

poedersuiker

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden