Commentaar

'Voor de terugtrekking uit Israël door PGGM is veel te zeggen'

Hopelijk zal de economische druk Israël ertoe bewegen zijn heilloze nederzettingenbeleid te staken, schrijft Bert Lanting in het commentaar van de Volkskrant.

De Israëlische nederzetting Ma'ale Adumim op de Westelijke Jordaanoever. Beeld EPA
De Israëlische nederzetting Ma'ale Adumim op de Westelijke Jordaanoever.Beeld EPA

Boycotten, het heeft altijd iets ongemakkelijks. Het klinkt daadkrachtig, maar het geeft ook altijd een dubbel gevoel. Meten we niet met twee maten? Waarom gebruiken we het middel de ene keer wel, maar zijn we de andere keer opvallend blind?

Dat geldt ook voor het besluit van het pensioenfonds PGGM om zijn aandelen in vijf Israëlische banken te verkopen, omdat ze betrokken zijn bij de financiering van de bouw van Joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.

Er zijn veel dubieuzere partners waarmee Nederlandse bedrijven maar al te graag zaken doen, zoals het dictatoriaal geregeerde Wit-Rusland of een land als Oezbekistan, sinds jaar en dag het toneel van grove schendingen van de mensenrechten.

Over zichzelf afgeroepen
Toch is er veel voor het gebaar van PGGM te zeggen. Allereerst gaat het niet om een boycot tegen Israël, maar is de maatregel specifiek gericht tegen het nederzettingenbeleid van de Israëlische regering. Israël heeft de maatregelen bovendien min of meer over zichzelf afgeroepen, doordat het uitspraken van de VN en het Internationaal Gerechtshof naast zich neerlegt en doorgaat met de bouw of uitbreiding van nederzettingen in Palestijns gebied.

Daarmee schept Israël een werkelijkheid die een politieke oplossing van het geschil met de Palestijnen in de weg staat. Er zijn maar weinig mensen die geloven in de haalbaarheid van één Israëlische staat waarin Joden en Palestijnen in alle vrijheid met elkaar samenleven. Alleen een twee-statenoplossing biedt een uitweg uit het slepende conflict, maar die oplossing raakt steeds verder uit zicht door het starre nederzettingenbeleid van de regering-Netanyahu.

Twee stemmen
Uiteraard is het uitblijven van een regeling voor het conflict niet alleen aan Israël te wijten. Ook de Palestijnen dragen daar de verantwoordelijkheid voor, al was het maar doordat zij met twee stemmen spreken: een van vrede en een van onverzoenlijkheid.

Dat neemt niet weg dat het nederzettingenbeleid een van de grootste struikelblokken vormt. Het is te hopen dat de druk Israël ertoe zal bewegen dit heilloze beleid te staken, zodat er ruimte ontstaat voor serieuze onderhandelingen met de Palestijnen.

Bert Lanting is chef buitenland van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden