Voor de Russische pers komt het allemaal erg bekend voor

Russische taferelen te verwachten in de perszaal van Witte Huis

Amerikaanse journalisten die serieuze antwoorden verwachten van hun nieuwe president? Die verbolgen zijn als hun president tegen ze liegt? In Rusland wordt er gegrinnikt over het begin van Donald Trumps presidentschap.

Russische pers wanhopig om een vraag te stellen aan Poetin Beeld epa

Zinspelingen van de Amerikaanse president om de journalisten aan te pakken op hun berichtgeving komen Russische journalisten herkenbaar voor. Die zijn dat stadium met hun president allang voorbij.

Tijdens Trumps persconferentie voor zijn inauguratie werd er al gelachen door Russen op Twitter. 'Wat voor zin heeft het om een persconferentie te houden waarin niemand een nieuw appartement krijgt en zonder schattig meisje dat een puppy krijgt?' En: 'In de hele persconferentie heeft niemand Trump gevraagd om een weg of gasleidingen aan te leggen. Wat heeft dit voor zin?'

Russen refereren daarmee aan de jaarlijkse persconferenties van president Poetin. Die veranderen soms in pr-shows waarin journalisten cadeautjes meenemen voor de president om zijn aandacht te krijgen.

'De komende vier jaar zitten jullie in het schuitje waar Russische journalisten al bijna twee decennia in zitten', schrijft de Russische journalist Aleksej Kovalev aan zijn collega's in de VS. Kovalev, eerder werkzaam voor het Russische staatspersbureau RIA Novosti, deelt op de site Medium zijn ervaringen in de omgang met 'een autoritaire leider met een groot ego en een diepe minachting voor alles wat je lief is'.

'Feiten tellen niet meer', is Kovalevs les. 'Je kan hem niet raken met feiten of verstand. Hij is je altijd te slim af.' Bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden met talloze statistieken, door de vraag te verdraaien of door een vervolgvraag af te wenden.

Collegialiteit hoeven journalisten niet te verwachten, stelt Kovalev. De ruimte om vragen te stellen is klein en het aantal journalisten groot. 'Het is in zijn belang om jullie tegen elkaar uit te spelen, al vechtende om ruimte in de zaal, microfoontijd, of natuurlijk, zijn aandacht.' Vandaar dat Russische journalisten tegenwoordig met spandoeken opdagen bij de jaarlijkse persconferentie van Poetin. Alles voor een vraag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.