'Voor De Parel ga ik extra mijn best doen'

Morea Muntslag (11)


'Ik ben zelfverzekerd. Nee hoor, niet nerveus. Ik denk wel dat ik de Cito goed ga maken de komende dagen. Ik heb als schooladvies praktijk. Oh nee, het is vmbo basisberoeps, met leerwegondersteuning. Daarvoor moet ik 517 punten halen ofzo, dat gaat wel lukken, als ik maar geconcentreerd ben.


Ik heb wel wat geoefend, dat ging best goed. Meestal scoorde ik een D, één keer een C. Toen kon ik geconcentreerd werken. Moeilijk vind ik vooral rekenen en sommige stukjes spelling. Ik heb geoefend op de computer, thuis en op school. Het zal wel zo ongeveer zijn als al die gewone toetsen. Of ik dit moeilijk ga vinden, kan ik nog niet zeggen. Dan moet ik eerst de vragen zien. Het zal er ook van afhangen of ik me kan concentreren. Nou nee, dat is niet makkelijk voor mij. Ik heb ADHD. En als ik dan een pilletje slik en niet te veel snoep, gaat het wel. Die pilletjes neem ik wel mee.


Mijn ouders moedigen me aan. Mijn moeder heeft altijd goede cijfers gehaald. Ze zegt: je boeken moeten je vrienden zijn, doe je ding. Mijn vader is teleurgesteld over het schooladvies. Hij vindt het erg laag, mijn moeder zag het wel aankomen. Maar ik heb ook een eigen wil.


Ik wil misschien naar het Montessori College Oost, of naar De Meer. Ik ben nog niet geweest bij de voorlichtingsdagen. Ik wilde wel, maar mijn moeder moest werken, en mijn vader moest met mijn broertjes naar sport, en ik kon ook niet in mijn eentje gaan.


Later wil ik advocaat worden. Dat lijkt me mooi. Kun je allerhande zaken doen. Met vmbo kom ik daar niet, dat weet ik, maar misschien later, dan ga ik vmbo-t doen, en dan havo.


Het laatste jaar van De Parel geeft wel een bijzonder gevoel. Ik vind: als we toch kinderen naar havo en vwo sturen, kan dit toch geen slechte school zijn? Nee, ik ga een beetje extra mijn best doen op de Citotoets. Voor de Parel.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden