Voor de Israëliërs nu al de winnaar: Iron Dome

Israëls tweede grote Gaza-campagne is een les in moderne oorlogvoering boven amper 360 vierkante kilometer. F-16's en F-15's hangen constant in de lucht, op zeer grote hoogte, gereed om in 20 seconden tunnels en gebouwen met de grond gelijk te maken. Onbemande Heron en Shoval-vliegtuigen zoemen overal rond, bewapend met Spike-antitankraketten om Hamascommandanten op motorfietsen te doden.

AMSTERDAM - Boven Zuid-Israël komt een lichte versie van Ronald Reagans Star Wars-plan tot leven, zij het niet in de ruimte. Honderden Israëlische Tamir-onderscheppingsraketjes, kosten: 45 duizend euro per stuk, schieten razendsnel de lucht in om vlak bij Hamas-raketten te ontploffen. Zuid-Korea heeft meteen interesse getoond in het Israëlisch-Amerikaanse antiraketsysteem Iron Dome.


Gilad Sharon, zoon van oud-premier Ariel Sharon, heeft opgeroepen 'heel Gaza met de grond gelijk te maken'. Maar net als tijdens de Gaza-oorlog van 2009, toen zo'n 1.400 Palestijnen werden gedood, wordt duidelijk dat een oorlog met precisiewapens nooit 'schoon' is. De drie generaties van de familie Al Dalu werden zondag gedood door een hightech Spike-raket die door de marine was afgevuurd op hun huis.


De snelle Gaza-campagne die Jeruzalem nu uitvoert, moet laten zien dat het Israëlische leger heeft geleerd van de desastreus verlopen oorlog met Hezbollah in 2006. Toen slaagde Hezbollah, numeriek en in technologisch opzicht de mindere van Israël, erin om Jeruzalem in een asymmetrische oorlog zware klappen uit te delen.


Het Israëlische leger probeert ook, zo lijkt het, de fouten van de Gaza-oorlog van 2009 te voorkomen. Toen lukte het, ondanks een massale lucht- en grondoorlog, niet de militaire infrastructuur van Hamas te vernietigen. Met een minder massale maar technologisch geavanceerde oorlog wordt nu geprobeerd Hamas de les te lezen.


Het resultaat is een oorlog waarbij Hamas constant moet gissen waar en wanneer de haast onzichtbare vijand weer toeslaat. Van grote hoogte, waar ze niet te zien zijn, lanceren F-16's een deel van de duizenden JDAM's en andere precisiewapens die onder president Bush werden geleverd aan Israël.


Omdat Gaza zo dicht is bebouwd, worden ook lichtere varianten van Amerikaanse lasergeleide bommen ingezet. Zo gebruikt de luchtmacht een aangepaste Mk-83, die door twee meter beton kan doordringen, om het uitgestrekte tunnelnetwerk van Hamas te vernietigen. Kleinere bommen, van zo'n 20 kilo, worden gelanceerd om te waarschuwen dat een veel groter bombardement ophanden is.


Tijdens de Gaza-oorlog van 2009 werden bewoners van huizen en flats ook gewoon gebeld door de Israëli's zodat ze zich tijdig uit de voeten konden maken. Dankzij de drones die constant in de lucht zijn, de inlichtingen van Palestijnse spionnen op de grond en informatie van de binnenlandse inlichtingendienst, weten de legerplanners precies wie waar woont in de strook.


'Hoe voorzichtig planners ook zijn, sommige doelen zullen verlaten zijn of verkeerd zijn aangewezen', aldus de vooraanstaande Amerikaanse defensie-expert Anthony Cordesman in 2009 in een analyse van de eerste Gaza-oorlog. 'Amerikaanse ervaring leert dat tussen de 5 en de 10 procent van de precisiewapens een verkeerd doel treft.'


De oorlog is bijna een week oud en als het aan de Israëliërs ligt, is er nu al een grote winnaar: raketschild Iron Dome. Voor de oorlog begon, was er twijfel onder deskundigen of het antiraketsysteem effectief zou zijn. Maar met 83 procent van de onderscheppingsraketten raak, is de kritiek verstomd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden