Voor de Euromast staat bijna altijd een rij

Aansluiten bij de wachtenden voor een Nederlandse topattractie.

Angela Wals
De skyline van Rotterdam met o.a. de Euromast. Beeld Arie Kivit
De skyline van Rotterdam met o.a. de Euromast.Beeld Arie Kivit

Voor de Euromast in Rotterdam staat bijna altijd een rij. Er kunnen maximaal dertien personen met de lift naar boven. Als er een bus met vijftig toeristen arriveert, is er snel een opstopping. Er ís ook een trap, maar die dient alleen als nooduitgang. Bovendien: welke vrolijke zondagochtendbezoeker gaat 589 treden beklimmen in een vochtige, betonnen buis zonder ramen om op een hoogte van 100 meter een kopje koffie te kunnen drinken in het panoramacafé? Vandaag is een groepje precies dát van plan.

Vier keer per jaar gaat de trap van de Euromast open voor publiek, voor de Trappenloop. De opdracht is simpel: ren zo snel mogelijk naar boven. Het record: 1 minuut 47. Succes ermee! Onder aan de trap rekken en strekken een tiental in sportkleding gestoken lopers en vijf brandweermannen uit district Noord trekken hun volledige bepakking aan.

Brandweerkleding

Hoe lang duurt de rij?
15 minuten.
Wie staan erin?
Vijftien sportieve vroege vogels.
Wat valt op?
De mensen in de rij dragen sport- of brandweerkleding.

Geoefend traploper

Er staat een frisse jongeman met zijscheiding in de rij. Tim Schilt (29) vindt het vroeg, maar dat zie je niet aan hem. Voor hem is deze run niet alleen een ludieke actie, hij heeft er zelfs voor getraind. De trappen van PricewaterhouseCoopers in Amsterdam dienden als zijn trainingstrap, want daar werkt hij. Schilt: 'Mijn collega is geoefend traploper. Hij zei dat je het beste twee treden tegelijk kunt pakken, dat is het meest energiezuinig.'

Een medewerker deelt stopwatches uit - iedereen mag zijn eigen tijd klokken. Schilt: 'De meesten beginnen te snel, dat is een valkuil.' Tim sprint naar boven en de brandweermannen bereiden zich voor: helm op, zuurstoffles op hun rug en touw over hun schouders.

Terwijl de laatste brandweerman puffend de 589ste tree bereikt, zijn helm afdoet en het touw van zijn schouders laat glijden, beginnen de andere traplopers aan een ontbijtje met uitzicht. Beneden druppelen de eerste echte bezoekers van de Euromast al binnen. Een uur later is de welkomsthal gevuld met de gebruikelijke weekendmenigte, wachtend voor de lift.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden