Voor de eindexamenscholieren is het wachten achter de rug: OMG GESLAAAAAAAAGD!!!!

Mitchell Donkers uit Nijmegen heeft woensdagmiddag gehoord dat hij is geslaagd voor zijn eindexamen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het is een publiek geheim dat de meeste Nederlanders aanmerkelijk meer moeite hebben te slagen voor het praktijkexamen auto dan voor het eindexamen - althans bij hun eerste poging. Dat rijexamen heeft wel een voordeel, namelijk dat je de uitslag meteen na afloop 'live' krijgt meegedeeld. Vaak leidt dat tot woede en verbijstering.

Mitchell Donkers wacht met zijn moeder in de tuin op de uitslag. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Ik ging mij achter het stuur spontaan te buiten aan een vergelijking tussen het Centraal Bureau voor Rechtvaardigheid en de Rode Khmer. Een boomlange zachtaardige vriend was microseconden verwijderd van het 'aftuigen' van een kleine CBR-examinator die hem uit kleine-kereltjes-frustratie had laten zakken. Desalniettemin: het in spanning wachten op een telefoontje over nalatigheid inzake de nacontrole van het fietspad, bleef ons mooi bespaard.

Dan het eindexamen: het wachten op de uitslag duurt niet dagen maar weken. De scholierenkrant 7Days onderscheidt zeven fases waar geëxamineerden in die periode doorheen gaan - fases die een wetenschappelijkere basis hebben dan de benamingen van 7Days doen vermoeden.

Uiteindelijk is er de verlossing. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

In den beginne is er de 'Yeah-nooit-meer-naar-school'-fase, gevolgd door de 'Kak-dat-stomme-nakijken-ook'-fase, waarin velen allengs minder zeker worden van hun zaak.

De volgende drie fases kunnen overlap vertonen, namelijk de 'Gadver-ik-verveel-me-kapot'-fase, de 'Damn-vrij-hebben-is-vermoeiend'-fase en de 'Boehoehoe-ik-ga-die-rotschool-nog-missen'-fase.

In fase zes kon u de afgelopen dagen menig scholier aantreffen. Die heet de 'Oh-mijn-god-hoe-overleef-ik-straks-dat-telefoontje'-fase. Wie discussies naleest op Viva Forum, weet dat moeders het in die fase vaak nog moeilijker hebben.

Hij slaagt. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

7Days uit bezwaar tegen die uit neolithische tijden overgeleverde gewoonte van bellen over de uitslag: 'Kunnen die gasten niet gewoon een appje sturen?' Klagen over archaïsch telefoonverkeer verstomt in negen van de tien gevallen als fase zeven aanbreekt. Op citaat: 'AAAAH!! OMG OMG OMG OMG! GESLAAAAAAAAAGD!!!!' Wie woensdag scholieren in de buurt had, weet hoe accuraat die transcriptie is.

Mij was zo'n oerkreet van vreugde niet gegund: de docent die mij bijna dertig jaar geleden belde begon meteen te zeuren dat mijn eindlijst 'eigenlijk teleurstellend' was 'voor iemand die ooit zo goed was begonnen'. In mijn tijd had je nog geen herexamens voor geslaagden die hun cijfers wilden ophogen. Ik had die beker mooi aan mij voorbij laten gaan.

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Lees meer over de eindexamens

Waarom een eindexamenleerling zo lang in de piepzak laten zitten?
Bijzonder: een klein groepje scholieren kreeg al eerder de uitslag. Mag dat?

Examenreizen
22 uur in de bus naar Blanes? Vergeet het maar. De jongste vakantieganger heeft er geen zin meer in. Die wil met het vliegtuig, zo snel mogelijk de zon in. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden