NieuwsOversterfte

Voor de derde week op rij iets meer sterfte dan verwacht

In de week van 5 tot en met 11 oktober stierven naar schatting 2.950 Nederlanders. De week daarvoor waren dit er 2.977. In deze veertien dagen overleden in totaal ongeveer driehonderd meer mensen dan verwacht. Dit meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Een uitvaart in Horssen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een uitvaart in Horssen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Van 235 personen die in de afgelopen twee weken overleden staat vast dat zij besmet waren met het coronavirus. Omdat niet iedereen getest wordt en de registratie soms vertraagd is, kan het werkelijke aantal overleden covid-patiënten hoger zijn. Wel lijkt het verschil tussen de officiële cijfers en de zogeheten oversterfte nu veel kleiner dan in maart en april. Het CBS berekende dat er tienduizend mensen overleden aan vastgestelde of vermoedelijke corona in de eerste coronagolf, fors meer dan de zesduizend overledenen bij wie covid-19 met een test was vastgesteld.

Sinds drie weken is de sterfte in Nederland weer iets hoger dan verwacht. Tijdens de eerste coronagolf overleden er twee maanden lang veel meer meer mensen dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar, in sommige weken zelfs tweeduizend meer. In de zomer waren, op de hittegolf van medio augustus na, de sterftecijfers juist wat lager dan normaal, zoals vaak na een sterftepiek. Uit onderzoek van het CBS bleek dat er tienduizend mensen overleden aan vastgestelde of vermoedelijke corona, fors meer dan de officiële sterftecijfers vanuit het RIVM.

De afgelopen twee weken was de toename van sterfte lager bij mensen die zorg krijgen in het kader van de Wet Langdurige Zorg (WLZ), zoals bewoners van verpleeghuizen, in vergelijking met de rest van de bevolking. In maart en april stegen de sterftecijfers juist snel bij WLZ-zorggebruikers, naar schatting overleden toen zesduizend van hen aan covid-19, 60 procent van het totaal aantal covid-doden.

De sterftecijfers stegen meer bij mannen dan bij vrouwen. Er overleden 1.529 mannen, 9,5 procent meer dan verwacht, en 1.430 vrouwen, 1,5 procent meer dan het CBS verwacht.

De leeftijden van de overledenen van de week van 5 tot 11 oktober zijn nog niet bekend. Deze cijfers zijn een schatting op basis van 84 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Volgende week publiceert het CBS completere cijfers.

Lees verder

In Rotterdam loopt de spoedeisende hulp over van coronapatiënten: ‘Dit voelt als falen’
Elke dag sluiten spoedeisende hulpen hun deuren voor covid-patiënten. Er is simpelweg nergens plek meer om ze in het ziekenhuis kwijt te kunnen. Dat leidt tot levensgevaarlijke situaties, waarschuwen seh-artsen. ‘Dit voelt als totaal falen.’

Supersnelle blaastest voor corona moet maatschappij weer op gang brengen
Wie volgende maand naar de teststraat gaat voor een coronatest, krijgt bij de ingang wellicht eerst een blaasproef. Een in Nederland ontwikkelde ademmeter kan bij ongeveer driekwart van de bezoekers direct zeggen dat ze geen covid hebben, als ruwe voorselectie bij de teststraat.

We worden weer overspoeld door coronacijfers. Maar hoe moet je die interpreteren? Test hier uw kennis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden