Voor de derde maal op rij olympisch kampioen: is Sven Kramer de beste schaatser aller tijden?

Sven Kramer is voor de derde maal op rij olympisch kampioen 5 kilometer. Maar is hij de beste aller tijden? Vier vragen.

null Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant
Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant

Is Sven Kramer door zijn derde overwinning op de 5.000 meter de succesvolste olympische schaatser aller tijden, zoals de NOS-commentatoren beweren?

Nee. Er zijn twee manieren om het olympische succes van sporters te rangschikken: door gouden medailles hoger aan te slaan dan andere medailles, of door goud, zilver en brons simpelweg bij elkaar op te tellen. Traditiegetrouw tellen gewonnen gouden medailles het zwaarst in medailleklassementen. Kramer veroverde zondag zijn vierde gouden medaille.

Twee andere mannen hebben vijf gouden medailles gewonnen: de Fin Clas Thunberg (1924-28) en de Amerikaan Eric Heiden (1980). Drie andere mannen hebben ook viermaal goud gewonnen: de Noren Ivar Ballangrud (1928-1936) en Johann Olav Koss (1992-1994) en Sovjet-schaatser Jevgeni Grisjin (1956-1964).

De NOS kiest voor Kramer op grond van het totaal aantal medailles dat hij heeft veroverd: 'gewonnen' zeggen de commentatoren. Zilver en brons zijn in die redenering evenveel waard als goud. Met de winst op de vijf kilometer heeft Kramer zijn achtste medaille veroverd. Dat is bij de mannen wel een record: Thunberg kwam tot zeven, Heiden tot vijf. Twee vrouwen zijn tot negen medailles gekomen: Ireen Wüst en Claudia Pechstein.

Kan Kramer deze Spelen de beste olympische schaatser worden?

Nee. Als Kramer ook goud pakt op de 10 kilometer en de ploegenachtervolging brengt hij zijn totaal op zes gouden medailles. Dat is een meer dan Thunberg en Heiden. Maar zij veroverden hun vijf prijzen op individuele afstanden. Kramer kan solo hooguit op vier gouden individuele medailles komen (3x de 5km en 1x de 10km). Als lid van de nationale achtervolgingsploeg greep hij al eenmaal goud, daar kan later dit toernooi nog een hoofdprijs bijkomen. In de tijd van Thunberg en Heiden bestond geen ploegenachtervolging.

null Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant
Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant

Is Kramer de beste Nederlandse olympiër, zoals de NOS denkt?

Ja, al vindt de NOS ook hier de podiumplaatsen belangrijker dan goud. Met acht medailles is Kramer zwemmer Pieter van den Hoogenband inderdaad voorbij: die kwam tot zeven medailles. Maar Kramer is ook succesvoller dan Van den Hoogenband als de kleur van de medailles wel tellen volgens een hiërarchie en de landenprijzen (estafettes, achtervolging) buiten beschouwing worden gelaten. Van den Hoogenband won individueel driemaal goud, net als Kramer. Maar de zwemmer pakte solo slechts eenmaal zilver, de schaatser deed dat tweemaal.

Voelt Kramer zich de beste schaatser of olympiër?

Dat valt te betwijfelen, al zal hij zich dat soort complimenten ongetwijfeld laten aanleunen. Bij zijn debuut op de 5 kilometer, in 2006, eindigde Kramer als tweede. 'Eerste loser' noemde hij dat. Volgens die redenering heeft hij bij de Spelen vaker verloren dan gewonnen. In twaalf wedstrijden, verdeeld over vier verschillende Winterspelen, greep hij acht keer naast de hoofdprijs. Hij heeft een op de drie wedstrijden gewonnen, een gemiddelde van 33,3 procent. Thunberg won, verdeeld over twee Winterspelen, vijfmaal goud in acht wedstrijden: 62,5 procent. De score van Eric Heiden is nog beter. Hij deed mee aan twee olympische toernooien. In 1976 greep hij op twee afstanden naast de medailles, in 1980 won hij alle vijf de afstanden. Zijn score: 71,4 procent

null Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant
Beeld Klaas Jan van der Weij/ de Volkskrant

Lees de mooiste verhalen over de Olympische Spelen, verzameld op één pagina.

De overwinning van Kramer kwam tot stand na een uiterst gedegen, zorgvuldig opgebouwde race. Toch was de eindtijd ver onder de stevige verwachtingen.

Nederland is in Zuid-Korea met 29 schaatsers en shorttrackers: elf geboren Friezen en twaalf 'Thialf-Friezen' die in de provincie wonen om hun sport te beoefenen. (+)

Eigenlijk is schaatsen nog steeds een fundamenteel raadsel. Lees hier waarom. (+)

De alternatieven voor het schaatsen: deze ándere sporten moet u kijken. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden