Voor de Democraten is het dinsdag D-Day

Geeft Clinton op na vandaag?..

WASHINGTON Valt vandaag de beslissing? Of levert ‘Junior Super Tuesday’ opnieuw een verlenging op van de slopende strijd tussen Barack Obama en Hillary Clinton?

Dat hangt af van twee factoren: ten eerste de uitslag van de voorverkiezingen in Texas, Ohio, Vermont en Rhode Island op dinsdag. Maar het gaat ook om de conclusie die Hillary Clinton daaruit trekt.

In de peilingen loopt Clinton in Ohio weer iets uit op Obama. In Texas staan de twee ongeveer gelijk. Dat is een prestatie van Obama. Maar het is de vraag of het genoeg is. Democraten breken zich het hoofd over wat er na dinsdag gaat gebeuren.

Scenario 1: Obama wint

Scenario 1: Obama wint
Zowel Texas als Ohio kiest Obama, of hij wint Texas en eindigt dicht bij Clinton in Ohio. In dat geval is de voorverkiezing vrijwel zeker beslist. Obama’s voorsprong in gekozen gedelegeerden is niet meer in te halen. De Democratische ‘supergedelegeerden’ , partijbonzen en congresleden die de strijd gaan beslissen, zullen zich voor hem uitspreken. De druk binnen de Democratische partij op Clinton om op te geven, is groot.

Scenario 2: Clinton wint

Scenario 2: Clinton wint
In beide staten behaalt ze een behoorlijke marge. Ze roept zichzelf opnieuw uit tot ‘comeback kid’ en strijdt met dubbele energie verder. Obama staat nog voor in gedelegeerden, maar hij is er na New Hampshire en Super Tuesday voor de derde keer niet in geslaagd Clinton uit de race te stoten. Zij wijst erop dat ze de grote staten heeft gewonnen en het ‘momentum’ terug heeft. Geld, bewonderende verslaggeving en supergedelegeerden zijn haar deel. Er komt nu ernstige discussie over de ‘spookgedelegeerden’ uit Florida en Michigan die zij wil meetellen. Wellicht worden die twee voorverkiezingen overgedaan.

Scenario 3: beiden winnen

Scenario 3: beiden winnen
Obama wint bijvoorbeeld Texas met neuslengte voorsprong, maar verliest Ohio met grote cijfers. In dat geval staat hij vóór in gekozen gedelegeerden en kan Clinton hem misschien niet meer inhalen, zeker omdat hij favoriet is in de voorverkiezingen in Wyoming (8 maart) en Mississippi (11 maart). Maar Clinton en haar medewerkers laten doorschemeren dat ze hieruit moed zouden putten om door te vechten, zeker tot Pennsylvania (22 april), een staat waar Clinton de peilingen aanvoert.

Scenario 3: beiden winnen
Clinton komt in dat geval waarschijnlijk onder grote druk te staan. Nu al klinken er waarschuwingen dat deze strijd te lang duurt en te negatief is. Wanneer Clinton spotjes blijft uitzenden waarin ze waarschuwt dat Obama niet deugt als opperbevelhebber, en Obama blijft wijzen op haar tekortkomingen, ondermijnen ze wellicht de Democratische kansen bij de echte verkiezingen in november.

Scenario 3: beiden winnen
‘Dinsdag is D-Day’, zei Bill Richardson, gouverneur van Arizona en tot voor kort zelf een Democratische presidentskandidaat zondag in het tv-programma op Face the Nation. ‘We moeten een positieve campagne hebben na dinsdag. Wie dan de meeste gedelegeerden heeft, een duidelijke voorsprong, moet worden genomineerd. Ik denk dat we klaar moeten zijn voor een heel sterke John McCain.’

Scenario 3: beiden winnen
Als meer Democratische kopstukken er zo over denken, en daar zijn tekenen voor, zou Obama wel eens aan het langste eind kunnen trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden