Voor de burger verandert er weinig

Vergeleken met de miljardeningrepen na 2011 verandert er in 2010 voor de burger niet al te veel. Niettemin zijn er wel een aantal zaken die gevolgen kunnen hebben voor het huishoudboekje....

Door Douwe Douwes

De begroting voor 2010 is vorige week volledig ondergesneeuwd in het politiek gekrakeel over de jaren daarna. VVD-leider Mark Rutte zei dat hij minder dan een uurtje nodig had om in te zien dat er volgend jaar niets verandert. Toegegeven: vergeleken met de miljardeningrepen die het kabinet voor de komende jaren heeft aangekondigd, zijn de maatregelen voor volgend jaar klein bier. Maar dat betekent nog niet er volgend jaar helemaal niets voor het huishoudboekje verandert.

Uitkeringen
Weduwen en arbeidsongeschikten krijgen in 2010 al een tegenvallertje. De tegemoetkomingen die zij boven op hun uitkering ontvangen, stijgen niet mee met de inflatie. Het kabinet snijdt ook in de regeling voor ouders met een thuiswonend gehandicapt kind.

Ook de kinderbijslag en het kindgebonden budget stijgen volgend jaar niet.

De regels voor WW’ers die ziek worden tijdens hun uitkering worden aangescherpt. De periode dat zij in de Ziektewet zitten, wordt vanaf volgend jaar met de WW-periode verrekend.

Vervoer
Het fiscaal stimuleren van zuinige auto’s krijgt ook in 2010 een vervolg. Zuinige auto’s krijgen een hogere korting op de BPM. Het maakt steeds meer verschil hoeveel CO2 een auto uitstoot, en welke brandstof deze gebruikt.

Meer goed nieuws voor ‘groene’ automobilisten: werknemers die een elektrische auto van de zaak rijden, hoeven daar in de komende twee jaar geen bijtelling over te betalen.

Tuktuks en fietstaxi’s worden goedkoper, omdat ze onder het lage tarief van de omzetbelasting BTW gaan vallen.

Een strippenkaart wordt 4,3 procent duurder.

Wonen
Een aantal diensten in en om het huis – zoals schilderen en stuccen – wordt goedkoper, omdat ze vanaf 1 januari onder het lage tarief van de omzetbelasting BTW vallen. Deze regeling gold in het kader van het crisispakket al voor huizen die ouder zijn dan vijftien jaar, en wordt nu verruimd naar huizen ouder dan twee jaar.

Ook schoonmaakwerk valt straks onder het lage BTW-tarief.

Goed nieuws is er voor doorstromers naar een duurdere woning. Zij mogen de bijkomende kosten van de verhuizing straks ook aftrekken van de belasting.

Belastingen
In de belastingtarieven verandert volgend jaar nauwelijks iets. Over de eerste schijf wordt 2,3 procent belasting geheven. Dat is iets lager dan dit jaar. De premies voor de volksverzekeringen komen daar nog bovenop. Het tarief over de tweede schijf daalt gradueel tot 10,8 procent.

Boetes voor betrapte zwartspaarders gaan flink omhoog.

Zorg
Het ministerie van Volksgezondheid rekent op een gemiddelde zorgverzekeringspremie van 1.085 euro. Het verplichte eigen risico stijgt in de zorg naar 165 euro.

Grote veranderingen staan pas voor 2011 op stapel. Dan wordt er stevig gesneden in de zorgtoeslag die mensen met een inkomen beneden modaal ontvangen.

Het zorgpakket wijzigt per 1 januari ook nauwelijks.

Verzekerden die hun premies niet of te laat betalen (in 2009 waren dat er 280 duizend) krijgen het een stuk lastiger. Ook de regels voor de eerste hulp in ziekenhuizen worden aangescherpt: als de verwonding ook door de huisarts verzorgd kan worden, draait de patiënt zelf voor de kosten op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden