Voor de Belgen is donderdag voortaan date-dag

Belgische stellen moeten meer tijd aan elkaar besteden, vindt de Vlaamse minister Jo Vandeurzen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Dus is hij een campagne gestart onder de titel: 'Maak van donderdag date-dag en blijf ook met je partner de beste vrienden'. Een beetje meer tijd en aandacht voor elkaar kan wonderen doen', aldus Vandeurzen.

Redactie
Beeld uit de nieuwe campagne om donderdag date-dag te maken. Beeld Facebook
Beeld uit de nieuwe campagne om donderdag date-dag te maken.Beeld Facebook

De campagne voor donderdag date-dag is via sociale media, radio, advertenties en straatreclame gelanceerd. Ook heeft de campagne een eigen website waar op een ludieke wijze tips aan Belgische koppels worden gegeven.

Het initiatief van Vandeurzen volgt op een advies van het Kenniscentrum van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. Het kenniscentrum had een algemene campagne voorgesteld om het maatschappelijke belang van relaties duidelijk te maken. Ook moest de campagne volgens het voorstel het taboe om relatieproblemen te bespreken doorbreken.

Volgens de Vlaamse minister is het niet de bedoeling van de campagne om Belgische stellen te betuttelen met allerhande richtlijnen. Of partners en echtparen aan te zetten tot vaste seks op de donderdag.

'Hoe koppels willen investeren in hun relatie, is voor iedereen anders. Deze campagne geeft op een ludieke manier enkele tips en wijst op het belang van tijd maken voor elkaar, praten met elkaar, omgaan met conflicten, seksualiteit, ouderschap. Ook wordt een link gelegd tussen fit in je hoofd en fit in je relatie', aldus Vandeurzen op zijn website.

'Etentje lost niks op'

In België lijkt niet iedereen blij met de nieuwe date-donderdag. Sommigen wijzen erop dat donderdag wel een opmerkelijke keuze is van Vandeurzen aangezien de minister dan zelf altijd in vergadering zou zitten. Ook relatiedeskundigen zetten hun vraagtekens bij het succes van de vaste 'date night'.

Zo liet de Belgische relatie-expert Rika Ponnet tegenover de VRT weten de nieuwe campagne nogal betuttelend te vinden. 'We moeten al zoveel, ik vrees een beetje dat mensen allergisch geworden zijn voor verplichtingen.'

Volgens Ponnet, bekend van het Belgische tv-programma Vind je lief, waarin ze vijftien vrijgezellen aan een levenspartner probeert te helpen, lost een vast etentje op donderdagavond de relatieproblemen bovendien niet zomaar op. 'Als mensen al een hele tijd naast elkaar leven, zit het probleem vaak dieper dan louter het tijdsaspect, Gaat het slecht omdat je partner nooit thuis is? Of is je partner nooit thuis omdat er een ander probleem is binnen de relatie, en hij of zij daarom voldoening in andere activiteiten zoekt?'

Aziatische landen

Daarnaast is de donderdag-date door diverse gebruikers op social media al aangemerkt als 'een door de overheid geïnstrueerde vaste seksdag. Daarmee roept de campagne herinneringen op een campagnes die de overheden in Zuid-Korea en Singapore jaren geleden lanceerden om de lage geboortecijfers in de Aziatische landen op te krikken.

Singapore riep op 9 augustus 2012 zijn vaderlandslievende echtelieden op om de nationale feestdag nu eens niet te vieren met vlaggengewapper of vuurwerk, maar door de liefde met elkaar te bedrijven. 'Family day' noemden de autoriteiten van de stads-staat de speciale dag. Twee jaar eerder suggereerde de Zuid-Koreaanse overheid zijn onderdanen om elke derde woensdag van de maand eerder op te houden met werken. Als bedrijven hun lichten om 19.30 uur zouden doven, konden Koreaanse mannen en vrouwen een 'gezellig avondje' met elkaar doorbrengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden