Voor de Baskische wielrenners is de Tour een martelgang

Hoewel het dopingschandaal het voetbal niet kon overtreffen, zijn veel Spanjaarden boos over het ‘bedrog’ in de wielersport. In Pla de Beret zoeken ze naar een nieuwe favoriet voor de Tour....

Van onze verslaggever Mark Misérus

’En Frankrijk dan? En Italië?’ De ogen van Sergi Llaurado schieten vuur als in het Calataanse hooggebergte Operación Puerto ter sprake komt. Alsof alleen Spanje boete moet doen voor het dopingschandaal, dat dertien renners en een complete wielerploeg (Astana) de deelname aan de Tour heeft gekost.

Llaurado, een gids voor toeristen, heeft zich met twee vrienden achter een hek verschanst op de 1860 meter hoge Puerto de Beret, waar over een uur Denis Mentsjov als laureaat van de zwaarste Pyreneeënrit zal worden onthaald.

Het is dat ze vakantie hebben. Anders hadden ze hier nooit gestaan, zeggen de Baskische vrienden, bijna verontschuldigend.

De Ronde van Frankrijk kan ze maar matig bekoren. Hun laatste favoriet voor de eindzege, Alejandro Valverde, werd na een valpartij uit de koers weggevoerd. Enkele andere landgenoten – Sevilla, Nozal, Mancebo, Beloki en Contador – zijn nooit van start gegaan.

Hun namen staan op de lijst met namen die door de Spaanse justitie als verdacht zijn aangemerkt in de dopingaffaire, waarin sportarts Eufemiano Fuentes de hoofdrol speelt. De dokter hield kantoor in Madrid en zou tal van atleten – niet alleen wielrenners – van bloeddoping hebben voorzien.

Er wordt rekening mee gehouden dat nog meer coureurs uit de koers worden genomen. De Spaanse renners zwijgen over het schandaal. Omdat ze zich met fietsen bezig willen houden of omdat ze bevriend zijn met een van de dopingverdachten. Of allebei.

Met doping willen Llaurado en zijn kameraden niets te maken hebben. Ze zijn afgereisd naar hun ‘broeders’ uit Catalonië, die eveneens voor erkenning strijden, om van het leven te genieten. Samen met de talrijke andere Basken, die eenvoudig zijn te herkennen aan hun oranje T-shirts en de groenwitrode vlag, de ikurriña.

Ze zijn in de meerderheid. In Catalonië telt alleen Europa’s beste voetbalclub, maar in ‘Euskal Herria’ klopt het hart van het Spaanse wielrennen. Vrijwel elke renner die een beetje bergop kan rijden, komt er vandaan. De ploeg van Euskaltel-Euskadi bestaat in de Tour volledig uit Basken.

Terwijl de reclamekaravaan kilo’s prullaria over ze uitstort, vergeten de liefhebbers van het ciclismo de sores van het schandaal, dat dagenlang een prominente plaats heeft ingenomen in de kolommen van de sportkranten.

Spanje verkeerde in een bescheiden shocktoestand, al overheerste het nieuws niet. De wielersport legde het ruimschoots af tegen de verrichtingen van het nationale voetbalelftal.

Toch zijn de Spanjaarden boos over het schandaal, zegt Pedro Horrillo. Volgens de renner van Rabobank voelen ze zich bestolen omdat hun idolen van hun voetstuk zijn gevallen.

‘Sommige renners hebben hun land in de steken gelaten door zich als tramposos te gedragen.’ Tramposo betekent letterlijk: misleider.

Veel Spanjaarden hadden in de Tour op Oscar Sevilla gewed, anders wel op Francisco Mancebo. Om Iban Mayo, ooit genoemd als een mogelijke winnaar, wordt in Pla de Beret gelachen.

‘Die komt de eerste berg niet eens over’, schampert Xumum Etxepare. Over Oscar Pereiro Sio, die vorig jaar de rit naar Pau won, en Carlos Sastre is de student wel te spreken, ‘want zij verschuilen zich niet in het peloton’.

Maar de ware helden rijden volgens hem rond bij Euskaltel-Euskadi. ‘Want zij zijn allemaal Basken.’ Etxepare zegt het met een glimlach. Ook hij weet dat de renners en hun kopman Mayo er in de Tour niets van bakken. Als de Basken het Spaanse wielrennen symboliseren, staat de sport er op het schiereiland niet best voor.

De schandalen in het verleden hebben de sportieve prestaties overvleugeld. De in de Tour voor Euskaltel-Euskadi actieve Inigo Landaluze wordt verdacht van het gebruik van verboden middelen en is in afwachting van een onderzoek door de internationale wielerunie UCI. Zijn ploegmaat Aitor Gonzalez is geschorst na een positieve dopingplas in de Ronde van Zwitserland in 2005.

De etappewinst van Juan Miguel Mercado en de twee geslaagde sprints van Oscar Freire zijn deze Tour een schrale troost voor de Spanjaarden. Tevergeefs zoeken ze iemand die in de voetsporen kan treden van Indurain, die donderdag in Pla de Beret een enkeling in katzwijm liet vallen.

Maar somber zijn de Spanjaarden geen van allen. De tweekleur wappert vrolijk in het Catalaanse hooggebergte en de barbecue wordt nog eens opgepookt. ‘Ook dit schandaal komen we wel te boven’, roept een man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden