Voor D66'er Ollongren is het Binnenhof zeer bekend terrein

De formatie mag dan even stilliggen, de Volkskrant onderzoekt alvast welke interessante kandidaten worden genoemd voor het nieuwe kabinet.

Kajsa Ollongren Beeld anp

Het kan haast niet anders of Kajsa Ollongren (50), generatiegenoot van onderhandelaars Pechtold, Rutte, Buma en Segers, verkast dit najaar van Amsterdam naar Den Haag. Het Binnenhof is zeer bekend terrein: ze bracht er bijna haar hele werkzame leven door. Tot het voorjaar van 2014 was ze de hoogste ambtelijke baas op het departement van premier - jawel - Mark Rutte.

De getalenteerde ambtenaar verruilde ruim drie jaar geleden die hoge functie achter de schermen voor het wethouderschap in de zeer publieke arena van de hoofdstad. Toen al werd gespeculeerd over de springplank die Amsterdam op termijn voor haar zou kunnen zijn.

Het cv van Karin Hildur Ollongren, dochter van een Zweedse moeder en een Nederlandse vader, leest als een gestage tocht door de instanties richting het ministerschap. Na het vwo in Oegstgeest vertrok ze naar Amsterdam om economie en geschiedenis te studeren. In 1992 ging ze, als 25-jarige, aan de slag op het ministerie van Economische Zaken.

Ze viel op als jong talent en werd door EZ een paar jaar naar de prestigieuze Franse Ecole Nationale d'Administration (ENA) gestuurd. In de tien jaar daarop stoomde ze via Economische Zaken door naar de hoogste ambtelijke post op het Binnenhof: secretaris-generaal van Algemene Zaken. Eerst plaatsvervangend onder Balkenende, daarna maakte Rutte haar zijn 'SG' in 2011.

Twee decennia werd ze gekneed in de bestuurlijke machine, maar kan ze ook voor de schermen besturen, onder het priemende oog van pers en kiezer? In 2006 deed ze een gooi naar een Kamerzetel. Ze greep ernaast, maar haar ambitie stond op het netvlies van de nieuwe partijleider Alexander Pechtold.

Wie: Kajsa Ollongren (D66)

Waar kennen we haar van:
hoogste ambtenaar onder Rutte, wethouder in Amsterdam

Welke plek:
Economische Zaken

Waarom wel:
kent Den Haag

Waarom niet:
relatief weinig ervaring met publieke politieke functies

In 2014 deed zich een nieuwe kans voor. De PvdA werd verslagen in het rode bolwerk Amsterdam en D66 ging besturen samen met de VVD en de SP. Ollongren werd wethouder en locoburgemeester. In krantenprofielen typeerden vrienden en collega's haar als iemand die de rust bewaart wanneer bij anderen de paniek toeslaat. Amsterdam werd haar politieke vuurdoop.

Sindsdien klinkt ook hier en daar kritiek. Een van haar dossiers is de drukte in de hoofdstad, een probleem dat zij aanvankelijk niet erg serieus nam. Ze moet 'er meer bovenop' zitten, zei burgemeester Van der Laan vorig jaar in NRC Handelsblad.

Onlangs maakte de stadhuis-verslaggever van Het Parool de balans op. Hij typeerde haar ideeën als 'grappig bedacht, maar een tikje naïef'. Amsterdam is onverminderd druk en de cruiseterminal - die zij om die reden wilde verhuizen naar buiten de stad - is nog open. Wellicht kwamen haar talenten meer tot hun recht in het landelijk bestuur, concludeerde de Amsterdamse krant.

Kort daarvoor had Ollongren zich al even bemoeid met het landsbestuur. D66 hoopte toen nog een kabinet te vormen met GroenLinks, maar daarvoor moest er eerst een dikke streep door de ChristenUnie. 'Als het aan mij ligt is dat (formeren met de CU, red.) een fase die we kunnen overslaan', zei ze.

Voordat minister Ollongren haar intrek neemt op het haar welbekende departement van Economische Zaken, doet ze er wellicht goed aan een bord Indonesisch te eten met CU-leider Segers. Dat werkte voor Pechtold ook.

Lees ook de vorige afleveringen van Ik word genoemd:

Tamara van Ark (VVD): Stevige VVD'er beheerste de fractiebeslommeringen (+).

Sigrid Kaag (D66): Wereldwijze D66'er die uitblinkt in onderhandelen (+).

Mona Keijzer (CDA): Kampioen van de voorkeurstemmen is klaar voor het kabinet (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden