Voor Cubanen blijft kerst een fout feest

Hoewel kerstmis voor het eerst sinds dertig jaar weer op de officiële kalender staat als een vrije feestdag, is de kerstman nog niet echt welkom op Cuba....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Onder de kop 'Merry Christmas' heeft columnist Eduardo Jimenez Garcia geen goed woord over voor de staatswinkels die hun etalages hebben versierd met kerstspullen. 'Kerstbomen en kunstsneeuw passen niet in het tropische, socialistische Cuba', aldus Jimenez.

In de lobby's van de dollarhotels staan wel bomen met ballen en andere kerstprullaria.

Maar op straat is nauwelijks iets te merken van het feest. In tegenstelling tot de rest van Latijns Amerika zijn er weinig winkels die hun etalages in kerstsfeer hebben gebracht.

Per decreet 189 bepaalde Fidel Castro begin deze maand dat 25 december een officiële feestdag is. Dertig jaar geleden was kerst afgeschaft, omdat de Cubaanse autoriteiten het binnenhalen van de suikeroogst niet wilden onderbreken, al was het maar voor één dag.

De afgelopen dertig jaar is er geen wet van kracht geweest die de Cubanen verbood kerst te vieren, maar tot voor kort durfden maar weinig Cubanen in het seculiere en tot voor kort officieel atheïstische Cuba kerst openlijk te vieren. Wie een kerstboompje in zijn kamer neerzette, liep altijd het risico betrapt te worden door het blokhoofd van het Comité voor de Verdediging van de Revolutie.

De afgelopen jaren is het restrictieve beleid op godsdienstuitingen versoepeld. De vorige kerst, vlak voor het pausbezoek, was al eenmalig uitgeroepen tot feestdag. Nu is de vrije dag in de wet verankerd. De Cubaanse ballingen in Miami, die elkaar al bijna veertig jaar 'Tot de volgende kerst in Cuba' toewensen, hebben één reden minder om Fidel Castro te haten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden