Voor Clinton dreigt nieuw conflict met aanklager Starr

Met ambivalente gevoelens heeft de Amerikaanse bevolking gereageerd op president Clintons bekentenis dat hij ondanks eerdere ontkenningen een 'ongepaste relatie' met Monica Lewinsky had....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Clintons uitgesproken hoop dat de hevige publiciteit rondom het schandaal spoedig zal wegebben na zijn opzienbarende toespraak, vervloog dinsdag met de bevestiging dat hij voor de grand jury niet alle vragen heeft beantwoord. Hierdoor dreigt een nieuwe confrontatie met federaal aanklager Kenneth Starr.

Dat is het laatste wat de meerderheid van de Amerikanen wil. Volgens een peiling vindt 65 procent van de bevolking het na Clintons toespraak de hoogste tijd dat Starr zijn onderzoek beëindigt. Slechts een krappe meerderheid toonde zich content over de inhoud van de publieke knieval.

Reacties in de Verenigde Staten maakten duidelijk dat gêne en verzadiging hebben toegeslagen. 'Oké, hij is schuldig aan overspel, so what?', sprak een winkelier in New York. 'Zijn seksleven gaat ons niets aan', voegde een vrouwelijke klant daar aan toe.

Discussies van die strekking vonden gisteren overal in het land plaats. Toch was er ook lichte twijfel te bespeuren. 'Hij heeft het land in een kwaad daglicht gesteld, en zo verontschuldigend klonk hij nou ook weer niet', was een vaker gehoorde opmerking.

Tijdens zijn getuigenis voor de grand jury weigerde Clinton een aantal specifieke vragen te beantwoorden. Het ging volgens zijn advocaat Kendall om expliciete details van de relatie met Witte Huis-stagiaire Lewinsky, die 'de privacy van Clinton en zijn institutionele waardigheid' zouden aantasten.

Wekte Clinton tijdens de ondervraging al ergernis bij Starr door tussentijds een uur pauze te nemen, in zijn toespraak maandagavond spuide hij fikse kritiek op Starrs werkwijze. Hij hekelde de zijns inziens persoonlijk getinte naspeuringen, die 'te lang hebben geduurd, te veel gekost en te veel onschuldige mensen geschaad'.

Die woorden grensden volgens waarnemers aan een oorlogsverklaring, waarmee Clinton een juridische gok neemt. De president hield vast aan de bewering dat hij in zijn getuigenis in de Paula Jones-zaak geen meineed had gepleegd en dat hij anderen niet tot liegen onder ede had aangezet. Hoe zich dat liet rijmen met zijn bekentenis? 'Mijn antwoorden tijdens het verhoor in januari waren wettelijk correct.'

Clinton vertrok gisteravond met vrouw Hillary en dochter Chelsea voor een tiendaagse vakantie naar het eiland Martha's Vineyard voor de kust van Massachusetts. Daar viert hij vandaag zijn 52ste verjaardag. Ook zal hij pogen zijn gezin 'te herwinnen', zoals hij maandagavond in zijn verklaring op de televisie beloofde.

Amerikaanse politici van iedere signatuur stemden volmondig in met Clintons stelling dat 'ook presidenten recht hebben op een privé-leven'. Maar de Republikeinse senator Orrin Hatch uit Utah voelde zich naar eigen zeggen 'beledigd' toen Clinton onafhankelijk onderzoeker Starr aanviel. Hij dreigde met repercussies als de president niet inbindt.

Partijgenoot en afgevaardigde Bill McCollum (Florida) verklaarde gisteren dat 'dit een veel serieuzere kwestie is dan de bevolking veronderstelt'. Hij suggereerde dat het 'heel moeilijk' wordt voor leden van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden om niet voor impeachment-hoorzittingen te stemmen als aantoonbaar blijkt dat de president onder ede heeft gelogen.

De tegenstrijdige verklaringen kwamen aan het licht toen Monica Lewinsky met haar collega Linda Tripp over de affaire sprak. Die nam de gesprekken in het geniep op en gaf de banden aan Starr. Twee weken geleden vertelde Lewinsky in ruil voor gerechtelijke bescherming alle details van de achttien maanden durende verhouding.

Lewinsky zal morgen voor de tweede keer haar opwachting maken voor de grand jury. Niet uitgesloten is dat ook Clinton voor een tweede maal vragen zal moeten beantwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden