Voor CDA-route is geen politiek besluit nodig

De oplossing die het CDA voorstelt in de kwestie-Mauro behoeft geen politiek mandaat. Wanneer CDA-minister Leers van Immigratie en Asiel toezegt eens goed te kijken naar een studievisumaanvraag van Mauro vanuit Nederland, zijn alle obstakels voor die route uit de weg geruimd.

Mauro vandaag op het Plein in Den Haag. Beeld anp

De regels van de Immigratie- en Naturalisatiedienst kennen immers al uitzonderingen voor 'heel bijzondere gevallen', waardoor niet iedereen vanuit het land van herkomst een studievisum hoeft aan te vragen.

Geen oplossing
Dat is ook de reden waarom het CDA met deze oplossing kan aankomen. Een motie die dit voorstel ter stemming in de Kamer brengt, zal het namelijk zeker niet halen. De gehele oppositie heeft al in felle bewoordingen afstand genomen van de CDA-route. In de woorden van D66-Kamerlid Schouw; 'Deze oplossing verdient het woord oplossing helemaal niet'. En PvdA-Kamerlid Spekman: 'Het CDA lost zo iets op voor zichzelf en niet voor Mauro'.

En ook van de partijen uit de gedoogconstructie hoeft het CDA geen steun te verwachten. PVV en VVD zullen het CDA wel de studievisum-oplossing gunnen. PVV'er Fritsma zei afgelopen donderdag in het debat al dat iedereen een studievisum kan aanvragen, dus daar zitten voor de partij van Geert Wilders geen onoverkomelijke problemen. Maar dat is wat anders dan dat ze een motie zullen steunen die als doel heeft Mauro in Nederland te laten blijven. De partijen hebben immers al ingestemd met de uitzetting van Mauro.

Geen besluit
De kans is dan ook groot dat er in de kwestie-Mauro helemaal geen politiek besluit wordt genomen. De oppositie vraagt vanmiddag waarschijnlijk een debat over de kwestie. Als daar geen meerderheid voor is, kunnen de partijen altijd nog terugvallen op een spoeddebat; daar zijn immers maar 30 leden voor nodig.

Maar de moties die de oppositie naar alle waarschijnlijkheid ook zal indienen, zullen geen meerderheid meer behalen. Het CDA staat immers eensgezind achter de vanochtend overeengekomen oplossing, en dus zullen ook de dissidenten Koppejan en Ferrier niet meer met de oppositie meestemmen. Alle moties zullen daarmee worden afgestemd. En dan wordt er dus, na weken van onrust, helemaal niets besloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.