Voor Britse oorlogsheld Tim Collins begint de strijd nu pas

Voor Britse oorlogsheld Tim Collins begint de strijd nu pas

Maar nu is de meest gevierde militair van Groot-Brittannië in diskrediet gebracht. Het ministerie van Defensie is gedwongen een onderzoek in te stellen. Volgens het ministerie zou de Amerikaanse officier die de beschuldigingen heeft geuit, ruzie hebben gehad met Collins. De Britse pers nam 'zijn held' gisteren onmiddellijk in bescherming. 'Wat een manier om een oorlogsheld te behandelen', luidde de kop op de voorpagina van de Daily Mail.

Volgens de Amerikaanse officier zou Collins niet alleen artikel 13 van de Conventie van Genève hebben geschonden die bepaalt dat krijgsgevangenen recht hebben op een humane behandeling en beschermd moeten worden tegen intimidatie en fysiek en verbaal geweld. Hij zou een Iraakse burger hebben bedreigd door vlak naast diens voeten te schieten. Ook zou Collins de autobanden van burgers lek hebben geschoten zonder dat sprake was van een directe bedreiging. Anderen zeggen dat Collins hiermee plunderingen wilde voorkomen.

Luitenant-kolonel Collins (43) diende voor het Royal Irish Regiment, een Britse elite-eenheid. Hij maakte aan de vooravond van de oorlog naam. In een toespraak tot zijn regiment, getuigde hij van groot idealisme: 'We gaan Irak bevrijden, niet veroveren. We zullen onze vlag niet planten. De enige vlag die mag wapperen, is die van het oude land. Toon respect. Irak is de plek van het aardse paradijs, van de zondvloed en het is de geboorteplaats van Abraham.'

Verder drukte hij zijn militairen op het hart krijsgevangenen volgens het internationale recht te behandelen en voortdurend te beseffen dat ook deze mensen ooit weer bij hun familie zouden terugkeren. 'Jullie daden zullen je volgen in de geschiedenis. We zullen ons uniform noch ons land beschamen.' Prins Charles was zo onder de indruk dat hij Collins in een brief prees en bedankte.

Collins zelf heeft gisteren alle aantijgingen ontkend. Ook zijn collega's van het in Canterbury gelegerde regiment nemen het voor hem op. Toch staan de beschuldigingen niet op zichzelf. Ouders van een soldaat die zelfmoord pleegde omdat hij zou zijn getreiterd door medemilitairen van Collins' regiment, hebben gezegd dat de luitenant-kolonel hun zoon onvoldoende beschermde. Ook is Collins er al eens van beschuldigd een aalmoezenier te hebben geslagen. Volgens het ministerie bleek dat ongegrond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden