Voor bouwkoning rest slechts de bagagedrager

Carel Jan Reigersman, bestuursvoorzitter van HBG, gaat noodgedwongen in zee met kleine broer BAM NBM. Dat is een bittere pil voor de man die als baas van Nederlands grootste bouwer een leidende rol in Europa wilde spelen....

Als bestuursvoorzitter van Nederlands grootste bouwer HBG hoefde Carel-Jan Reigersman zich door niemand de wet voor laten schrijven, vond hij. Hij, en alleen hij, bepaalde wat goed was voor de 100-jarige Rijswijkse onderneming. Toen aandeelhouders vorig jaar eisten dat Reigersman het bedrijf zou verkopen aan Heijmans en Boskalis, gaf hij niet eens een fatsoenlijke reactie.

Reigersman had namelijk een beter plan. De baggerdivisie, waar Boskalis al jaren naar verlangde, voegde hij samen met die van Ballast Nedam en vervolgens verkocht hij het hele bedrijf aan het Spaanse Grupo Dragados.

Een geniale zet, vond hij zelf. Hij had laten zien dat hij op eigen houtje beslissingen kon nemen en dat hij niemands hulp nodig heeft. Ook de aandeelhouders waren blij. Na vele magere jaren kregen zij eindelijk een mooie premie.

Lang kon Reigersman niet genieten. Zijn bondgenoten ontpopten zich al snel tot zijn grootste vijanden. Het Spaanse bouwbedrijf ACS kocht een groot belang in Dragados en eiste dat HBG direct zou worden verkocht. Daarop eiste René Kottman, bestuursvoorzitter van Ballast Nedam, dat HBG de baggerdivisie aan hem zou verkopen. Vanaf dat moment was het met de soevereiniteit van Reigersman gedaan. Waar hij zich altijd tegen had verzet, gebeurde: hij werd een speelbal van enig aandeelhouder, Dragados.

Gelukkig biedt BAM NBM nu de helpende hand. Voor 715 miljoen wil de Bunnikse bouwer HBG wel overnemen. Voordeel hiervan is dat Reigersman niet alsnog met Heijmans en Boskalis in zee hoeft. Maar dat is dan ook meteen het enige waar Reigersman tevreden over kan zijn.

In plaats van een toonaangevende Europese bouwer te worden, is HBG weer teruggeworpen op zijn thuismarkt, Nederland. En in plaats van zich te storten op grote complexe projecten, waarbij HBG het ontwerp, de bouw, de financiering en het management voor zijn rekening neemt, moet het bedrijf zich bezighouden met doodgewone woningbouw.

Pijnlijker nog is dat BAM in de nieuwe onderneming de leiding krijgt, terwijl het bedrijf twee keer zo klein is. Reigersman houdt de moed erin en neemt plaats op de bagagedrager, als vice-voorzitter.

Of er een einde komt aan zijn lijden, is de vraag. BAM heeft zich voor de overname wel heel diep in de schulden gestoken. Als een aandelenemissie deze zomer te weinig oplevert - en dat is in het huidige beursklimaat niet denkbeeldig - zal de schuldenlast als een molensteen om de nek van het nieuwe concern hangen. Door de lage winstmarges van zowel HBG als BAM heeft het concern weinig weerstand.

Bovendien: welke Nederlandse belegger wil nog investeren in een bedrijf waar Reigersman in het bestuur zit? Willem Burgers van het Kempen Orange Fund, de beschermer van kleine fondsen, in ieder geval niet. Hij heeft zijn aandelen in HBG een half jaar geleden totaal gedesillusioneerd verkocht. En Alex Otto, fondsmanager bij Delta Lloyd, die een belang van 7 procent had in HBG, zei bij de overname door Dragados: 'Gelukkig hoeven we nooit meer naar Rijswijk.' Niemand wil zich ooit nog door Reigersman de wet voor laten schrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden