Voor beginnende beuner en profartiest

Vooral beginnende cabaretiers staan in de Open Bak in de Amsterdamse Engelenbak. Vanavond voor een keer in Carré met Jack Spijkerman, want het is de duizendste keer....

Van onze medewerker Patrick van den Hanenberg

Zelf bewandelde Jack Spijkerman 'de weg van de terugtocht'. In november 1981 wist, toen nog, beginnend cabaretier Spijkerman de organisatie van de grote vredesdemonstratie er op slinkse wijze van te overtuigen dat hij met zijn cabaretgroepje Dubbel & Dwars op het Museumplein moest optreden. Tweehonderdduizend mensen op het plein en een miljoenen televisiepubliek. Daarna was het weer gewoon De Suikerhof voor dertig mensen, totdat de triomf op het Leids Cabaret Festival de vaart er goed in bracht.

Aankomende cabaretiers nemen meestal de omgekeerde marsroute. Van klein naar groot, van de Open Bak naar de volwassen zalen.

En dan een televisieregistratie bij de VARA. Zo verging het Youp van 't Hek, Lenette van Dongen, Paul de Leeuw en nog een stoet van coryfeeën. Vanavond wordt de duizendste Open Bak in Carré gehouden, gepresenteerd door Jack Spijkerman. Zijn boekenbon ligt al klaar. Rond de Open Bak hangt na ruim een kwart eeuw nog steeds een sfeer van vriendelijke welwillendheid, zowel bij publiek als presentator.

Vanaf november 1975 kent theater De Engelenbak een wekelijkse avond waarop iedereen alles kan doen, als het maar theatraal is en niet langer dan vijftien minuten duurt. Het is goedkoop, trekt veel publiek en het is een uitkomst voor beunende beginners, theaterstudenten en professionelen die ideeën willen uitproberen.

Van de vijftienduizend artiesten die op het meest befaamde open podium van Nederland hebben gestaan zal op de jubileumavond een sterke selectie zijn opwachting maken in Carré, met onder meer Theo Nijland, Maarten van Roozendaal en Youp van 't Hek.

Voor de nieuwe lichting cabaretiers is Carré niet zo heilig meer als in de dagen van Toon Hermans en Snip & Snap. Het is een geen uitzondering als een succesvolle tournee aan de Amstel wordt afgesloten. Spijkerman ziet geen kwaad in die ontwikkeling: 'Vroeger keek men bezorgd als een cabaretier te snel van Bellevue naar De Kleine Komedie overstapte. Het publiek is er, de cabaretiers kunnen het aan, dus waarom zou je dan niet naar de mooiste zaal van de stad, van het land gaan?'

Spijkerman geldt inmiddels als een oude rot in het vak. Hij is een van de exponenten van de gouden cabaret/radio/tv-combinatie. Voor nieuwelingen heeft hij een simpel advies: gewoon beginnen, en je niet van de wijs laten brengen als iemand twijfelt. 'Vara-voorzitter Marcel van Dam vond mij totaal ongeschikt voor televisie. Dan is de Zilveren Nipkowschijf voor Kopspijkers toch wel leuk.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden