Voor Ballast Nedam duurt crisis te lang

Het bouwbedrijf uit Nieuwegein schrijft nog slechtere cijfers dan het al verwachtte en schrapt opnieuw banen.

AMSTERDAM - Het nakende einde van de crisis komt voor Ballast Nedam niet snel genoeg. Het bouwbedrijf heeft vorig jaar nog meer verlies geleden dan al werd verwacht. Daarom worden nog eens 150 banen geschrapt. Verder wordt 30 miljoen euro opgehaald door nieuwe aandelen uit te geven. Door die emissie en het winstalarm ging het bedrijf woensdag onderuit op de Amsterdamse beurs.


Ballast Nedam verwacht in 2013 een operationeel verlies te hebben geleden van 25- tot 30 miljoen euro, maakte het bedrijf woensdag bekend. Daarvan is 15- tot 20 miljoen euro het gevolg van reorganisatiekosten en andere eenmalige lasten. De resultaten staan onder druk door de aanhoudend slechte marktomstandigheden in de bouw. Verder vielen de opbrengsten van het afstoten van onderdelen tegen.


Ballast waarschuwde in oktober al dat er geen 15 miljoen euro winst zou worden gemaakt, zoals eerder was voorspeld, maar dat het jaar in het rood zou eindigen. Het bedrijf uit Nieuwegein heeft onder meer problemen bij het project A15 Maasvlakte-Vaanplein, dat veel duurder uitpakt dan verwacht.


Het bouwbedrijf wil 30 miljoen euro ophalen door nieuwe aandelen uit te geven. Dat moet er samen met 80 miljoen euro aan nieuwe leningen garant voor staan dat het bedrijf zijn strategie versneld kan uitvoeren. Aandeelhouders met een belang van meer dan 5 procent, waaronder Delta Lloyd, hebben zich al achter de uitgifte geschaard.


Het bedrijf moet daarvoor wel in de kosten snijden. Bij de reorganisatie worden regionale bouwbedrijven geïntegreerd. Verder worden diverse toeleverende bedrijven verkocht. Eerder werd al een landelijk infrabedrijf opgericht en werd de blik vooral gericht op complexe, geïntegreerde projecten. Die zijn winstgevender dan de traditionele markten waar Ballast zich voorheen op richtte.


Gevangenis

Ballast Nedam verwacht dat het aanbod van complexe projecten in binnen- en buitenland blijft groeien. Het afgelopen jaar sleepte het bedrijf opdrachten voor het ontwerp en de bouw van de gevangenis Zaanstad en een Duits windmolenpark op zee binnen. Het bedrijf denkt dat de markt voor infrastructuur goed blijft. Bij Bouw & Ontwikkeling voorziet het dit jaar geen herstel.


Door de reorganisatie krimpt het personeelsbestand dit jaar tot drieduizend werknemers. Ruim twee jaar geleden telde Ballast Nedam nog vierduizend werknemers.


FNV Bouw reageerde woensdag boos op het banenverlies. Volgens de vakbond heeft het bedrijf vooral oog voor de centen, en niet voor de mensen. De bond ziet geen lijn meer in alle reorganisaties.


Ook problemen bij Tata Steel: 200 banen op de tocht in IJmuiden

Staalconcern Tata Steel (het vroegere Hoogovens) gaat opnieuw snijden in het personeelsbestand in Nederland. Waarschijnlijk verdwijnen er tweehonderd banen. Gedwongen ontslagen worden hierbij niet uitgesloten, meldde de centrale ondernemingsraad woensdag. De kosten van ondersteunende functies moeten 20 procent omlaag. Het is de derde grote reorganisatie in korte tijd bij Tata Steel in Nederland. Volgens een woordvoerder wordt in heel Europa bezuinigd door de ongunstige staalmarkt. Hij vindt het nog te vroeg om over aantallen te spreken. 'Er zullen ongetwijfeld banen verdwijnen, maar de plannen daarvoor moeten nog worden gemaakt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden