Voor auto's in Randstad geldt straks 100 km

Op snelwegen in de Randstad mag binnenkort tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds niet harder worden gereden dan 100 kilometer per uur....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Beperking van de maximumsnelheid heeft gunstige effecten op het milieu. De uitstoot van CO2 wordt daardoor flink beperkt.

Andere maatregelen die de automobilist zullen treffen, zijn invoering van het rekeningrijden en verhoging van de benzine-accijns. De verhoging van de accijns op benzine is afhankelijk van ontwikkelingen in Duitsland en België. Het verschil tussen de buurlanden mag niet te groot worden.

Informateur Kok (PvdA) zei gisteren in de Tweede Kamer dat de onderhandelingen over het nieuwe kabinet in 'een cruciale fase' zitten. Kok was met zijn collega-informateurs Zalm (VVD) en Borst (D66) naar de Kamer geroepen om te spreken over de kabinetsformatie. Kok beperkte zich tot de opmerking dat het moment waarop de drie partijen een volledig akkoord bereiken, niet ver weg is.

De coalitie zette gisteren een belangrijke stap met het akkoord over de belastingherziening. In dat plan is 5 miljard gereserveerd voor lastenverlichting. Maar over de totale omvang van bezuinigingen en uitgaven bestaat nog geen overeenstemming.

De informateurs bogen zich gisteravond over de schets van het financiële beleid dat vandaag naar de Kamer wordt gestuurd. Volgens die schets is er 5 tot 6 miljard voor nieuwe uitgaven. Er is voor ongeveer 5 miljard aan bezuinigingen gevonden. Leden van de PvdA-fractie menen dat er te weinig geld overblijft voor nieuw beleid. 'Er wordt onvoldoende recht gedaan aan onze prioriteiten.'

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) vindt het omgekeerde. Het maande gisteren Nederland om de discipline te handhaven zodat 'een belangrijke vermindering van het begrotingstekort' ontstaat.

De partijen werden het eens over maatregelen voor meer banen. In de komende vier jaar komen er 20 duizend Melkert-banen bij. De maximale beloning ervan stijgt van 120 naar 130 procent van het minimumloon.

De partijen willen meer laagbetaalde banen in de marktsector. Van de afspraken in het vorige kabinet is te weinig terechtgekomen, omdat veel CAO's hogere lonen voorschrijven. Nu is afgesproken dat werkgevers voor eenvoudig werk zulke CAO-afspraken niet hoeven te volgen.

Gesproken is ook over extra steun voor de laagstbetaalden. Als de economische groei tegenvalt, kan er voor een half of één miljard worden besteed aan bijzondere bijstand, extra schoolgeld, huursubsidie en steun voor ouderen en gehandicapten.

Paars II zal afzien van verdere marktwerking op het spoor. Volgens Wallage (PvdA) wil het kabinet een meerjarig contract met NS afsluiten voor het hoofdrailnet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden