Voor Australië is de maat vol: de moefti moet weg

Elke keer was het hetzelfde liedje. De moefti van Australië deed een uitspraak die in de ogen van niet-moslims absoluut niet door de beugel kon....

Marianne Boissevain

Toch zette de Australische Federatie van de Islam, die de moefti indertijd heeft benoemd, vorig jaar de betaling van zijn salaris stop. En nu is de maat vol: de moefti is vervangen.

Sjeik Taj el-Din al-Hilali was al achttien jaar als hoogste geestelijke gevestigd in Lakemba, de kleurrijke moslim-voorstad van Sydney. Toch was hij de Engelse taal nauwelijks machtig. De gewraakte opmerkingen maakte de in Egypte geboren moefti in het Arabisch.

Wat zei hij dan allemaal voor verschrikkelijks?

Nadat er in 2000 in Sydney vier vrouwen waren verkracht door een bende jonge moslims, vermaande de moefti in een preek: ‘Als je onafgedekt vlees buiten op straat zet, of in het park, of in de tuin, zonder iets eroverheen, en de katten eten het op – wie heeft dan de schuld, de katten of het onafgedekte vlees?’

Voor de minder goede verstaander gaf hij zelf het antwoord: ‘Het onafgedekte vlees is het probleem. Als ze in haar kamer, in haar huis, in haar hijab was geweest, was er niets gebeurd.’

Toen er een storm van kritiek losbarstte, bood de moefti zijn excuses aan. ‘Ik wilde alleen de eer van de vrouw beschermen’, luidde zijn verklaring.

Eerder had hij de Australiërs al tegen zich in het harnas gejaagd door hun premier, John Howard, een ‘dictator’ te noemen.

Bij welke gelegenheid hij ook nog stelde dat de moslims, die hun overtocht zelf betaald hadden, meer recht hadden om in Australië te wonen dan de nakomelingen van gevangenisboeven. Australië diende vanaf 1788 als strafkolonie voor Britse gevangenen.

En toen riep hij vorig jaar, in een interview voor de Iraanse televisie, alle moslims op samen met Iran ‘in de loopgraven te staan’. Woordvoerder Keysar Trad haastte zich uit te leggen dat deze Arabische woordkeuze had moeten worden vertaald als ‘schouder aan schouder te staan’ – een oproep dus tot solidariteit, niet tot het opnemen van de wapens.

Maar het kwaad was al geschied. De moefti kreeg geen salaris meer. En nu is hij vervangen. Zijn opvolger, sjeik Fehmi Naji el-Imam, spreekt vriendelijke woorden. ‘Sjeik al-Hilali is een goed man, hij is alleen verkeerd begrepen.’ Maar ja, sjeik al-Hilali is moefti-af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden