Voor altijd gebrandmerkt

Als lijfwacht van Janmaat werd Hoogduin achtervolgd door zijn verleden.

IÑAKI OÑORBE GENOVESI

Ton Hoogduin, bekend als 'het Monster van Laakkwartier' overleed maandag op 52-jarige leeftijd. De imposante Hagenaar zou tijdens een training in een sportschool onwel zijn geworden en zijn bezweken aan een hartstilstand.

Zijn indrukwekkende bijnaam kreeg Hoogduin ooit als tiener, tijdens de jaarlijkse kerstboomgevechten met jongens uit de Haagse wijk Spoorwijk. 'Ik durfde niet weg te lopen. Dus vocht ik in mijn eentje tegen twintig man', zei hij een paar jaar geleden in een vraaggesprek met de Volkskrant. Hoogduin was ruim twee meter lang. Hij torste 140 kilo afgetrainde spieren mee. En een enorme reputatie.

Regelmatig haalde Hoogduin de landelijke pers. Als leider van extreemrechtse knokploegen. Als lijfwacht van Kamerlid Hans Janmaat van de Centrum Democraten en Volksunie-voorman Joop Glimmerveen. Als huurling van de pro-Israëlische militie van kolonel Haddad in Libanon. Tijdens de rellen op het Binnenhof op de avond van de moord op Pim Fortuyn. Of als de gooier van een fragmentatiebom bij een voetbalwedstrijd tussen Ajax en (ADO) Den Haag. Van dit laatste feit werd hij later vrijgesproken. Zijn extreem-rechtse verleden zei hij jaren geleden vaarwel. Voor zijn dochter Priscilla. 'Die heeft er niks aan als haar vader in de bak zit.'

Maar zijn verleden zorgde toch ervoor dat zijn maatschappelijke carrière telkens mislukte. Een baan bij het Haagse openbaarvervoersbedrijf HTM stuitte op bezwaren van allochtone organisaties.

Hoogduin: 'Ik ben voor altijd gebrandmerkt. Terwijl de dingen die Janmaat destijds riep, nu doodgewoon zijn geworden.'

Maar bij wedstrijden van voetbalclub ADO Den Haag was Hoogduin een graag geziene supporter. Vooral bij uitwedstrijden van ADO gold Hoogduin als 'het boegbeeld' van de Haagse supportersvereniging North Side.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden