Voor altijd en overal: Cavafy

Nóg een pagina met lezersreacties op de Traject-oproep en met tips voor vakantiebestemmingen en boeken. Aan bod komen landen buiten Europa....

CUBA

Op de fiets door Cuba, een prachtig land met in mijn ogen zoveel vrolijkheid en saamhorigheid. Tot ik De naam van mijn vader van Ileana de la Guardia las. Haar vader was ooit een vertrouweling van Castro en haar leven was rozengeur en maneschijn. Ineens veranderde dat en heb je een ander leven. Ze beschrijft dat heel mooi en indringend. Cuba blijft een prachtig land, maar zo'n boek brengt een extra nuance aan.

Lanny van der Heijden

EGYPTE

De alchemist van Paulo Coelho leest als een sprookje. Een arme Spaanse schaapherder heeft maar én droom: reizen. Hij wil uitzoeken hoe de wereld in elkaar zit. Wanneer hij het idee heeft opgevat dat er een schat verborgen ligt onder de piramides van Egypte, laat hij alles achter zich om daar naar toe te gaan. Na een lange tocht vindt hij de schat: een prachtig inzicht voor alle reizigers. Ik heb het boek uitgelezen op de dag dat ik zelf de piramides bezocht. We reizen de hele planeet af om plekken te vinden waar ons hart zich allang bevindt.

Ben Peters

INDIA

Ik ga naar India! Ik ben er nog nooit geweest, maar ik weet het zeker na het lezen van Han & Eva van Bert Jansen. Het is een fascinerende en humoristische beschrijving van een reis door India (met écht grappige seks!) waaruit blijkt hoe geweldig dit land moet zijn. Ik ga net zoals Han, de hoofdpersoon, vanaf Bombay via Goa langs de westkust langzaam naar het uiterste zuidpuntje en daarna naar Calcutta.

Linda van Bergen

INDONESIË

Ik ben twee keer in Irian Jaya geweest, met erg veel plezier. De mensen zijn aandoenlijk aardig. Ze komen van de berg afhollen om je een handje te geven onder de vriendelijke kreten 'wah wah wah'. Trektochten met gids en dragers zijn een bijzondere ervaring vanwege het contact tussen jouw wereld en wat je daar ziet. Doodjammer dat dit volk onderdrukt wordt. George Monbiot schrijft over dit onrecht in Giftige pijlen, een boek dat niet in je bagage mag worden aangetroffen. Het is kritisch over o.a. transmigratie, maar ook erg spannend. Zeker aan te bevelen voor iemand die 'ongeorganiseerd' reist.

Iene Vonk

IRAN

Isfahan, misschien wel de mooiste stad op aarde. Leestip: het gedicht over De tuinman en de dood van P.J. van Eijk. Commentaar overbodig.

Gijs de Graaff

JORDANIË

Bij ons bezoek aan Jordanië was de bijbel gedeeltelijk onze reisgids. We knabbelden met het Oude Testament op schoot op zonnebloempitten bij de ingang van de grot van Lot en met uitzicht op de plaats waar Sodom zou hebben gelegen. We bezochten ook kruisridderburchten, waar we werden rondgeleid door een plaatselijke gids. Die waren de aanleiding om Rovers, christenhonden, vrouwenschenners van Amin Maalouf te kopen. Het boek laat op indringende wijze dezelfde geschiedenis in een ander perspectief zien.

Theo Peenstra & Annemarie Verduijn

LESOTHO

Als je in Lesotho bent, honderd jaar terug in de tijd ten opzichte van ons westerse leven, vraag je je af hoe de mensen hier hun leven beleven. In Singing Away the Hunger van Mpho 'M''Atsepo Nthunya kun je dat lezen. Ze vertelt dat ze als kind zo arm was dat de enige manier om aan eten te komen het verzamelen van graszaadjes was. Ze vertelt over haar leven in de bergen en later in de 'moderne' stad, over haar huwelijk, familie, kinderen, haar geloof in God en tovenarij.

Mariolein Hoevenaar

MALI

De start met de dikke pil Ségou van Maryse Condé was moeizaam, maar opeens word je gepakt en is het zaadje gelegd. Dan zie je ook nog in Zargora (Marokko) op een pleintje een groot bord staan waarop een Touareg met tulband, een stukje van een kamelenkaravaan en een enorme pijl met daarboven 'Timbouctou 52 dagen'. En boek je dus een rondreis naar Mali met drie hoogtepunten: de vierdaagse Dogontrek, de moskee en markt van Djenn en het verblijf in Timboektoe.

Didi van Maanen

MONGOLIË

Dagenlang zwerven door de steppen en de Gobiwoestijn van Mongolië. Vrijwel niemand tegenkomen. En als je iemand tegenkomt, weet je dat je altijd gastvrij wordt ontvangen. Dit land met een grootse en wrede geschiedenis is nu met vallen en opstaan aan het leren zichzelf te bedruipen na het vertrek van de Russeen. Jill Lawles laat in Het Wilde Oosten zien hoe het land er nu voorstaat.

Monique Smulders

NEPAL

Jaren geleden lazen we De sneeuwluipaard van Peter Mathiessen. Hierin wordt een wandeltocht door Dolpo in Nepal beschreven waarbij de schrijver op zoek gaat naar de sneeuwluipaard en naar de zin van het leven. Een deel van deze tocht hebben wij gelopen. Schitterend. Niet alleen het landschap, ook de manier van leven en het klimaat vergen hier veel van de mens. Ook wij hebben de sneeuwluipaard niet gezien, maar zijn wel geconfronteerd met de Nederlandse levensstijl. Waar wij ons druk over maken, is in die wereld van geen belang.

Christine Tamminga

TRINIDAD & TOBAGO

Trinidad & Tobago, omdat het de eilanden van mijn voormoeders zijn. Omdat het de plek is waar mijn ziel thuis hoort. Hier kom ik jaarlijks terug. Hier lijkt de wereld het meest tot zichzelf terug te keren. Hier ziet een boom eruit zoals een boom er voor mij uit moet zien. Hier wil ik later oud worden en sterven. En begraven worden onder die boom. Leestip: Een huis voor meneer Biswas van V.S. Naipaul.

Catherine Volders

VERENIGDE STATEN

Het meest inspirerende boek om een reis te ondernemen was William Calvins De rivier die tegen de berg opstroomt. In dit verslag van een tocht over de Coloradorivier, door de Grand Canyon, komen geologie, gevoel voor humor, muziek en filosofie samen. Ons 25-jarig huwelijk hebben we dan ook gevierd met een boottocht van een week door dit adembenemende landschap.

Gerda Schoo

De detectives van Dana Stabenov geven een fantastisch beeld van het onherbergzame leven in de middle-of-nowhere die Alaska is, zodra je buiten de steden bent. De couleur locale van de mysteries van Stabenov leren je Alaska veel beter kennen dan een willekeurige reisgids. En dan gaat het over een pure manier van leven die in ons kleine stadse Nederland ondenkbaar is.Corrie Vellema

Scheepsberichten van Annie Proulx is een roman om te lachen en te huilen, hilarisch, droevig, fascinerend. Na lezing wist ik dat ik New Foundland moest bezoeken. Drie jaar na het lezen van het boek ernaartoe. Verrassend dichtbij, drie weken rondgereisd, geweldig. Wil/moet er nog een keer naartoe.

Erna Oostendorp

De wolvenlus van Nicholas Evans gaat over de manier waarop een kleine gemeenschap van ranchers, houthakkers en jagers in Montana reageert op de komst van een biologe die moet zorgen dat een experiment met een aantal uitgezette wolven niet mislukt. De wijze waarop Evans natuur en mensen beschrijft, is een feest van herkenning. Een vreemde gewaarwording, ook omdat je doorgaans bij lezen in de wereld belandt die de schrijver heeft gecreëerd. Maar toen ik in Montana De wolvenlus las, was ik zelf deel geworden van het boek.

Paulien van den Berge

VIETNAM

In Vietnam rondreizen en je verwonderen over hoe de bevolking met haar geschiedenis omgaat en altijd maar weer constateren dat het kolonialisme slecht is en nadenken of en wát het gebracht heeft en daar lees je: Een dam tegen de grote oceaan van Marguerite Dumas. Er is dus hoofdzakelijk geroofd.

M. van Ree

ZIMBABWE

Matopospark, Victoria Falls, Zambezirivier, Eastern Highlands. Het land is zo mooi, met natuur, dieren, activiteiten. Wat maakt Mugabe er een dramatische puinhoop van. De combinatie van Afrikaanse tradities en blanke gewoontes, die nu zo vaak tot 'gecreëerde problemen' leidt, wordt door Doris Lessing schitterend beschreven in Terug naar Afrika, een boek dat vertelt over vier bezoeken die de schrijfster aan haar geboorteland Zimbabwe bracht.

Raymond Dommanschet

OVERAL

Voor altijd en overal onderweg: het gedicht Ithaka van C.P. Cavafy. Voor als alles tegenzit of als je het om een of andere reden even niet meer ziet zitten. Omdat Cavafy je laat stilstaan bij wat 'reizen' is. Niet alleen de bestemming telt.

Anne Janmaat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden