Voor altijd besmet met het wielervirus

Ze hangen wat rond in de perszaal. Ze sjouwen met koffers, rijden gasten achter de Tourkaravaan, chaufferen journalisten, jakkeren mee in de stoet reclamewagens of laten alleen hun eertijds beroemde gezicht zien....

BERT WAGENDORP

Van onze verslaggever

Bert Wagendorp

CLUSES

Er zitten zes winnaars van de Ronde tussen. Roger Pingeon (verslaggever bij radio Suisse-Romande), Lucien van Impe (co-commentator bij de BRT), Bernard Thévenet (tv-presentator bij Antenne 2), Bernard Hinault (chef externe relaties van de Tourorganisatie), Laurent Fignon (verslaggever voor radiostation France Inter) en Stephen Roche (columnist bij dagblad Le Parisien en commentator bij Eurosport).

Allemaal miljonairs die zich ruim drie weken lang vrijwillig laten opnemen in een gekkenhuis.

Net als de wereldkampioenen Vittorio Adorni (1968, commentator Italiaanse televisie), Rudi Altig (1966, chauffeur-commentator Eurosport), Jean Stablinski (1962, chauffeur Tourdirectie) en Claude Criquielion (1984, koffersjouwer met de titel pr-man bij GB-MG).

Theun van Vliet, in 1988 gele truidrager in de Tour en in 1994 werkzaam als part-time journalist voor RTL 5: 'Je bent nu eenmaal besmet met het wielervirus. Van mijn tiende tot mijn 28ste heeft mijn leven uitsluitend bestaan uit wielrennen. Hier zie ik de jongens weer eens terug, dit is een soort grote reünie. Misschien is het ook een soort heimwee, ja. Die komt pas als je bent opgehouden. Dan realiseer je je pas wat voor een mooie tijd je in het wielrennen hebt gehad. Daar kun je hier nog even prachtig over ouwehoeren.'

Ook aanwezig: José de Cauwer (vroeger meesterknecht van Hennie Kuiper, nu chauffeur voor de journalist van de Belgische krant Het Volk), Robert Lelangue (knecht van Merckx, nu chauffeur van Tourdirecteur en oud-Ronderenner Jean-Marie Leblanc), Laurent Bezault (nog niet zo lang geleden een Frans talent, nu de man die op de motor aan kopgroepen hun voorsprong doorgeeft), José-Antonio Gonzales Linares (etappewinnaar in 1970, nu radio-verslaggever), José Enrique Cima (Spaans renner uit de jaren zeventig, nu journalist voor la Nueva España) en Henri Manders (ritwinnaar in 1985, nu chauffeur gastenauto).

Stephen Roche: 'Ik houd nu eenmaal erg veel van de sport. En hoewel ik aan het eind van mijn carrière schoon genoeg had van het wielrennen, ben ik toch blij dat ik er op deze manier een beetje bij betrokken blijf. Ik heb ook nooit gezegd dat ik van de sport walgde, ik was het koersen zat. Ik ben geen Fignon die toen hij ophield verklaarde dat hij het wel gezien had in die domme wielerwereld en dat hij er zeker nooit meer in zou terugkeren. En die hier vervolgens prompt weer komt aanzetten.

'Ach, hier kom ik de jongens van vroeger weer tegen, dat is leuk. En op deze manier kan ik misschien nog wat terugdoen voor de sport waaraan ik alles heb te danken. Mijn geld, mijn goede naam, mijn mooie huis en mijn vrouw. Als ze me volgend jaar weer vragen, ben ik hier zeker weer. Dit is leuk.'

Ook in koers: Henri Anglade (ritwinst in 1959, chauffeur reclamekaravaan), Jean-René Bernaudeau (eeuwig talent, in 1981 verslagen door Peter Winnen op l'Alpe d'Huez, nu chauffeur in reclamekaravaan), Jean-Pierre Danguillaume (winnaar zeven Touretappes tussen 1970 en 1977, chauffeur reclamekaravaan), Bernard Vallet (ritzege in 1980, lid Tourdirectie).

En: Raymond Poulidor (drie keer tweede in de Tour, vijf keer derde, nu rondkarrend in een reclamewagen voor het chocolademerk Poulain), Jacques Michaud (winnaar van een etappe in 1983, nu chauffeur voor Tourdirectie), Marc Madiot (winnaar Parijs-Roubaix, nu levende reclamepop), Gilbert Duclos-Lassalle (nog niet eens gestopt, ook levende reclamepop).

En: de Belg Edgar Sorgeloos (64) die een etappe won in 1965, in 1967 stopte, in 1969 chauffeur voor de BRT-equipe werd en vijf jaar later overstapte naar de auto van de NOS, waarin hij nog steeds zit. Zijn schildersbedrijf moet het tijdens de Tour zonder hem doen.

'Er zijn er hier velen die aan het einde van de Tour zeggen: ik ben blij dat het gedaan is. Dat heb ik meestal ook. Maar een maand later begint ge toch al weer te verlangen naar de volgende. Ik ben hier heel graag.'

Net als: Albert Bouvet (laatste Franse winnaar van Parijs-Tours, nu wedstrijddirecteur Tour), JeanFrançois Pescheux (kleine renner, nu chef services sportif van de Tour), Peter Zijerveld (verslaggever Veronica Radio), Paul Sherwen (pr-man Motorola en verslaggever Channel 4), Alain Bondue (oudwereldkampioen achtervolging, fietsenmaker te Roubaix, in de Tour tijdelijk pr-man Motorola), Philippe Crépel (pr-man Novémail), Christophe Lavainne (ritwinnaar 1987, nu chauffeur Tourdirectie), Maurice le Guilloux (chauffeur pr-afdeling Tour).

En: Robert Mintkewicz (befaamd sprinter, nu chauffeur van de Tourdokter), Paul Köchli (in zijn enige Tour na drie dagen uitgevallen, oud-ploegleider, nu columnist voor het Zwitserse boulevardblad Blick), Gerhard Schönberger (ooit winnaar van de rode Tour-lantaarn, verslaggever Oostenrijkse radio), Marino Lejarreta (kilometervreter, etappewinnaar in 1990, nu zwijgend pr-man van ONCE), Philippe Chevalier (Tourwerknemer), Johnny Schleck (knecht Charly Gaul, nu chauffeur gastenwagen), Edouard Delberghe (chauffeur) en Alain Santy (radio-verslaggever).

Iemand heeft ook de oud-renner Palka gezien. Voornaam onbekend. Moet ooit de Tour hebben gereden, huidige functie onduidelijk. Maar ook besmet.

En dan zijn er natuurlijk de ploegleiders, bijna allemaal met actieve ervaring in de Tour.

Eén oude Tourvedette ontbreekt dit jaar. Rafael Geminiani, le Grand Fusil, winnaar van zeven etappes tussen 1949 en 1955, jarenlang niet weg te denken van alle plaatsen in de Tour waar een wijntje viel te halen. Altijd bereid met schorre stem heroéche verhalen op te dissen. Niemand weet waarom Gem er niet is. Niet uitgenodigd vermoedelijk.

In Clermond-Ferrand zit ongetwijfeld een oude man hevig te kniezen. Want Geminiani vatte de Tourkoorts ooit het mooist samen, met de woorden: 'Na de Tour ga ik altijd elf maanden slapen. En als ik dan wakker wordt, begint hij weer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden