Voor Ajax wijkt in De Goffert de duisternis

Rampspoed trof de Nijmegen Eendracht Combinatie gisteravond in diverse soorten, maar de grootste gesel werd gebruikt door de tegenstander, Ajax....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

NIJMEGEN

NEC werd met 4-0 verslagen op een avond die voor de Gelderse club louter onheil in petto had. Slechts 8300 toeschouwers trotseerden de regen in het grotendeels onoverdekte stadion en de lichtinstallatie begaf het na een kwartier en bleef een halfuur buiten werking.

Toen het weer licht werd in Nijmegen, stuurde scheidsrechter Wegereef de spits van NEC, De Gier, van het veld. De straf had in de Goffert zulke boosaardige spreekkoren van het publiek tot gevolg dat NEC-voorzitter Van Delft in de rust op zijn goede schoenen het doorweekte veld betrad om de gemoederen met behulp van de weer in werking gestelde geluidsinstallatie te sussen.

Het zal Van Delft verdriet hebben gedaan dat niet alleen de supporters kalmeerden, maar ook NEC dat op alle onderdelen de mindere was van de tegenstander. Ajax betrad het ook voor de stroomstoring al duistere stadion zelfverzekerd en gunde NEC niet de kans te ontsnappen uit een houdgreep.

De omsingeling had een dozijn kansen tot gevolg, en doelpunten van Litmanen, Arveladze, Wamberto en Witschge. Het begint er warempel op te lijken dat Ajax weer in het gewenste gareel van de trainer, Olsen, loopt. De laatste vier wedstrijden in Nederland werden achtereenvolgens met 5-0 (FC Twente), 4-0 (Cambuur), 9-0 (UDI) en opnieuw 4-0 gewonnen. De reeks werd overigens onderbroken in Athene waar Ajax krachteloos en fantasieloos voor de dag kwam tegen Olympiakos.

Gisteravond verzamelde Ajax moed en zelfvertrouwen voor het tweede, cruciale duel met de Griekse kampioen, woensdag in de Arena. Het bekritiseerde positiespel oogde bij vlagen indrukwekkend en NEC-trainer Calderwood herkende zijn eigen ploeg nauwelijks, gaf hij naderhand mokkend toe. Naast de kracht van Ajax viel vooral de zwakte van NEC op, een ploeg die in de eredivisie kleurrijk en succesvol van start ging, maar zich gisteravond door een gebrek aan agressie blameerde.

Het bood Ajax de kans een eind te maken aan een ongeslagen periode van NEC in de Goffert die ruim acht maanden omvatte. Ook in een ander opzicht was het een opmerkelijke zege. Pas eenmaal eerder zegevierde Ajax dit seizoen in een uitwedstrijd in de competitie of de Champions League, tegen Roda JC.

De landskampioen zette, geïnspireerd door de nederlagen van Feyenoord en Vitesse, NEC gisteren klem en viel niet terug toen een stroomstoring de Goffert plotseling in duisternis hulde. Een kwartier nadat een electricien onder politiebegeleiding van huis was gehaald en de toeschouwers van een agent in een rondjes draaiende ME-bus te horen hadden gekregen dat hulp nabij was, sloeg Ajax toe.

De doelpunten van Litmanen en Arveladze, een kopbal en een laag schot na een hapering in de Nijmeegse defensie, werden vanaf de rechterkant voorbereid door Ronald de Boer. Desondanks begint de middenvelder de pijn aan de knie ondragelijk te vinden. Vrijdag moet een kijkoperatie hem meer duidelijkheid verschaffen over de aard van de blessure.

Olsen kon het zich in de tweede helft permitteren hem, en Litmanen en Arveladze rust te gunnen. Van NEC had Ajax, na de eerste twee doelpunten, niets te vrezen. De beslissende stoot deelde Wegereef uit, de scheidsrechter die in de slotfase van de eerste helft De Gier het veld uitstuurde. Met twee benen vooruit attaqueerde De Gier een Ajacied, Ronald de Boer.

Zonder De Gier en de lokale topscorer, linksbuiten Renfurm die niet kon spelen door een schouderblessure, had Ajax van NEC weinig te duchten. Kansen kreeg de ploeg pas nadat Wamberto op aangeven van Hoekstra Ajax aan een 3-0 voorsprong had geholpen. Na het vierde doelpunt van Ajax (Witschge) verdween het laatste restje leven uit het duel.

De gebreken van NEC had Ajax toen al afdoende aangetoond, dank zij de spelers op de as van het veld vooral, Splinter, Litmanen en Arveladze. Zij brachten Maes, Pothuizen en Koning op het zwaar bespeelbare veld voortdurend uit balans. Met veel zelfvertrouwen verving Splinter gisteren Rudy, de Pool die tobt met een hamstringblessure.

Woensdag zal Olsen een andere oplossing moeten verzinnen. Op de spelerslijst van Ajax voor de Champions League ontbreekt de naam van Splinter. De 21-jarige Amsterdammer is derhalve niet speelgerechtigd.

Niet voor de eerste maal dit seizoen lijkt het er op dat Ajax uit de duisternis is getreden die de eerste maanden van het nieuwe seizoen kenmerkte. Gisteravond gebeurde dat ook letterlijk, in een wedstrijd, de laatste in de verouderde Goffert voor een grootscheepse renovatie, die NEC zich nog lang zal heugen. En dat niet alleen vanwege de stroomstoring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden