Voor agent in de frontlinie mag het wel ietsje meer zijn

Verdien ik wel genoeg?

Functie: hoofdagent, 2.818,37 euro (bruto, 36 uur)

De personen op de foto komt niet voor in het artikel Beeld ANP

Dilemma

Eén voordeel: Caroline hoefde de afgelopen jaren niet op haar loonstrookje te kijken om te zien wat ze verdiende. Er veranderde toch niets. Net als alle ambtenaren zat de hoofdagent vier jaar op de nullijn. Haar salaris was vanwege de crisis in het vriesvak verdwenen. Nu is er loonsverhoging in zicht: er ligt een cao-bod van 5,05 procent verhoging en daar bovenop eenmalig 500 euro.

Onvoldoende, vinden de politiebonden. Caroline sluit zich daar van harte bij aan. De 35-jarige heeft een klassieke politiebaan: als hoofdagent moet ze af op meldingen, bijvoorbeeld over geluidsoverlast, vechtpartijen of winkeldiefstal. Makkelijk is dat niet, vindt Caroline. En na al die jaren zonder opslag wordt het wel eens tijd voor een flinke beloning. Heeft de agent recht op een beter salaris?

Advies

De vraag van Caroline is eigenlijk een politieke vraag, zegt Hans van der Spek van adviesbureau Berenschot. 'Het loon van een agent is niet afhankelijk van bedrijfs- of marktontwikkelingen, maar van begrotingskeuzes die in Den Haag gemaakt worden.' Het lastige is ook dat er nu nog weinig onderscheid gemaakt wordt tussen agenten die de straat op moeten en ondersteunend personeel. Van der Spek: 'Er zouden aparte loonschalen kunnen komen voor frontlinefuncties.'

Maar goed, dat is toekomstmuziek. Op dit moment krijgen agenten onvoldoende betaald, vindt Renny de Graaf van de Nederlandse Politiebond. Vier jaar zonder opslag is nog tot daar aan toe. 'Agenten krijgen ook een lage vergoeding voor het onregelmatige werk dat ze doen.' Bovendien zijn er volgens de bond te weinig doorstroom- en opleidingsmogelijkheden voor oudere agenten.

Aan de andere kant: helemaal stil stonden agenten de afgelopen jaren niet. De Graaf: 'De politievakbonden hebben in 2012 afgesproken dat er langer doorgegroeid kan worden dan eerder het geval was.' Voor Caroline houdt dat in dat ze binnen haar schaal nog kan doorgroeien tot een salaris van ruim 3.300 euro.

Tel je zegeningen, zegt ook Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. Inderdaad, een beetje verhoging zou na die vier jaar wel op z'n plek zijn. Maar de agent heeft het wat secundaire arbeidsvoorwaarden betreft niet slecht getroffen. Van den Berg: 'Je opleiding, je uniform en de sportkleding worden vergoed. Je ontvangt een dertiende maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding en betaald ouderschapsverlof. Tot slot kun je meedoen aan een collectieve zorgverzekering en gratis genieten van de sportfaciliteiten van het korps. Al met al geen slecht pakket.'

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat?
intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.