Voor agenda van 2019: botsing met asteroïde

Maak nog geen afspraken voor 1 februari 2019. De kans is één op tweehonderdduizend dat de aarde die dag door een asteroïde wordt getroffen....

Van onze wetenschapsredactie

De asteroïde is pas een paar weken geleden ontdekt, en wordt sindsdien door telescopen in de gaten gehouden. De NT7 heeft een doorsnede van twee kilometer en zou bij inslag een snelheid hebben van 28 kilometer per seconde. Dat zou een wereldwijde ravage veroorzaken, inclusief klimaatverandering. Het projectiel dat 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs de nekslag gaf had een doorsnede van tien kilometer.

De asteroïde 'verdient de aandacht', volgens de maatstaven van de NASA. Op de zogeheten Palermo-schaal, die het risico van een inslag weergeeft, scoort de asteroïde vrij hoog: een -0,05.

Maar het getal ligt nog onder nul. Dat houdt in dat het waarschijnlijker is dat we 1 februari 2019 helemaal niet halen omdat we voor die tijd door een ander, nu nog onbekend brokstuk worden getroffen.

Er wordt de laatste tijd regelmatig gewaarschuwd voor vallend gesteente uit de ruimte. Dat komt doordat er pas een paar jaar gestructureerd naar wordt gespeurd.

Enkele maanden terug werd de gevaarlijkste asteroïde tot dusver ontdekt. Zij scoort een 0,17. Dit projectiel, 1950DA, wordt pas op 16 maart 2880 verwacht, maar dan is de kans wel één op driehonderd dat het de aarde raakt.

Amerikaanse onderzoekers zijn op zoek naar mogelijkheden om een botsing te voorkomen. Daartoe sturen zij in 2004 een ruimtesonde naar een komeet. Die sonde, Deep Impact, moet informatie opleveren over de samenstelling van zulke projectielen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden