Voor 2000 man anti-SARS-middel

In Nederland hebben de ziekenhuizen antivirale middelen in voorraad om tweeduizend patiënten met de longaandoening SARS te helpen. Het medicijn geneest niet, maar verlicht de ziekte....

De ziekenhuizen hebben enige weken geleden een circulaire gekregen waarin wordt gewezen op SARS en de symptomen: koorts boven de 38 graden, hoesten of kortademigheid, een recent verblijf in een brongebied van SARS, zoals Hongkong en Guangdong, en contact met een SARS-patiënt.

De Inspectie wil meer voorlichting over de ziekte geven om te voorkomen dat mensen met vage klachten aan de luchtwegen zich melden bij de ziekenhuizen. De ziekenhuizen kunnen een massale toeloop niet aan.

Inmiddels melden zich al mensen met vage klachten. In Nijmegen is een patiënt geïsoleerd verpleegd voor SARS, maar de man bleek een gewone luchtweginfectie te hebben. In Utrecht is woensdag een vrouw opgenomen met mogelijk SARS. Ze is in Vietnam geweest, maar niet in Hanoi, de stad met de meeste ziektegevallen. Het ziekenhuis kon over de patiënt geen uitsluitsel geven.

Aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum is gevraagd isolatiekamers gereed te houden voor patiënten met SARS. De woordvoerder van het LUMC meldt dat er twee kamers worden vrijgehouden en dat in geval van nood meer bedden worden vrijgemaakt. Het AMC houdt geen kamers vrij, maar kan in geval van nood direct bedden vrijmaken.

Patiënten met een besmettelijke ziekte worden verpleegd in kamers met onderdruk. Er kan dan alleen lucht naar de kamer stromen en niet van de kamer het ziekenhuis in. Artsen en verpleegkundigen betreden de kamer via een sluis, waar ze beschermende kleding aan- en uittrekken.

Ook het bedrijfsleven reageert op de epidemie in Zuidoost-Azië. Werknemers mogen niet naar Hongkong reizen. Congressen en bijeenkomsten in die gebieden worden uitgesteld. De Hogeschool Zeeland in Vlissingen heeft een bezoek van Chinese studenten uit Shanghai voorlopig uitgesteld.

De opmars van SARS is nog niet gestopt. Vooral in China en Hongkong loopt het aantal gevallen op. Gisteren waren er ruim 2200 patiënten met SARS geteld, van wie er 78 zijn overleden. Er zijn inmiddels ook SARS-patiënten uit het ziekenhuis ontslagen.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO coördineert de aanpak van de SARS-epidemie en adviseert de lidstaten over reizen. Het advies niet naar China en de provincie Guangdong te gaan, is het meest vergaande dat de organisatie ooit heeft gegeven. Nederland heeft dat overgenomen. Het reizen naar SARS-gebieden, zoals Singapore en Toronto, wordt niet afgeraden omdat het aantal SARS-gevallen daar niet dramatisch stijgt.

De marktleider van mondkapjes in Nederland, 3M-Nederland, meldt een gestegen vraag naar het product. Het bedrijf levert ook kapjes voor medici. Dergelijke mondbeschermers zijn te herkennen aan het opdruk P2 of P3. Als het kapje geen opdruk heeft, dan is het alleen geschikt voor een stoffige omgeving, zoals in de bouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden